onsdag 15 maj 2019

Fler konfirmander, färre döpta och färre utträden - årsredovisningen för Sollentuna församling behandlad!


På kyrkofullmäktige den 14 maj 2019 behandlades årsredovisningen för 2018 för Sollentuna församling. Jag var uppe i debatten och pratade dels i min egenskap som fastighetsutskottets ordförande och dels som representant för den Socialdemokratiska gruppen.

"När jag läser igenom årsredovisningen och alla de övriga rapporter som finns i handlingarna slås jag av den stora bredd som finns i verksamheten och den mångfald av aktiviteter som genomförs. Verksamhet och aktiviteter i syfte att fler ska leva var dag med gud och visa att vår församling är en viktig del av lokalsamhället i Sollentuna.

Ett stort tack till all personal och alla frivilliga för era insatser under det gångna året.

I en öppen folkkyrka som vår ska det råda låga trösklar och vi ska välkomna Sollentunaborna till verksamheten genom att förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig hemma i församlingen.

Under 2018 påbörjades också arbetet i den nya förtroendemannaorganisationen som beslutades efter valet. Jag ska säga några ord om arbetet i fastighetsutskottet som tog sin början under hösten 2018. Vårt arbete inleddes kring två uppdrag från kyrkorådet rörande närvaro i Väsjöområdet och kring omsorgsboende vid Silverdalsbegravningsplats. Fastighetsutskottet lämnade sina rekommendationer till kyrkorådet kring dessa frågor i november 2018. I ärendet om närvaro i Väsjöområdet lämnade vi vårt svar i dialog med Edsbergsdistriktet. Vi har fortsatt arbetet runt Silverdal under våren 2019 med anledning av att läget förändrats utifrån beslut i kommunen. Fastighetsutskottet saknar ännu en fastställd arbetsordning för arbetet.
Vad som gjordes i de tretton olika fastigheterna under året går att läsa i verksamhetsberättelsen.

Jag ska också gå in på några jämförelsetal ur årsredovisningen.

Under 2018 valde 381 medlemmar att aktivt lämna svenska kyrkan 0ch 89 personer att aktivt att gå med. Det är visserligen det lägsta antal utträden sedan 2015, men högre än vad det traditionellt varit. (under 2017 valde 560 personer 2016 var det 529 stycken). Det för naturligtvis med sig konsekvenser på lång och kort sikt för församlingen att medlemstalen minskar. Det påverkar inte minst de ekonomiska förutsättningarna för församlingen på sikt. Vi kommer sannolikt inte att kunna ha den omfattning på organisationen vi vant oss med.

Trots detta ser inte utvecklingen helt negativ ut och vi ska inte fastna i att diskutera utträdande, För att vända trenden är de kyrkliga handlingarna en nyckel. Det är genom dem som många kommer i kontakt med verksamheten. Dopet är ju dessutom i sig själv grunden för medlemskapet och konfirmationen ofta en språngbräda för att bli aktiva i församlingslivet. Genom att göra det enkelt med dop, konfirmation och vigslar kommer vi att nå fler. Under 2018 ökade antalet konfirmander för åtminstone femte året i rad. Konfirmationen är en viktig för att långsiktigt behålla medlemmar och för att rekrytera ledare och frivilliga.  Antalet konfirmerade  ökade från 298 under 2016 till 316 under 2017) Till nu 339 under 2018. Det visar att beslutet om att sänka avgiften för konfirmationen var rätt väg att gå.  Däremot minskade  antalet döpta (från 286 stycken under 2017 till 264 under 2018). Vi vet att det brukar variera något mellan åren, men arbetet för att få fler att döpa sina barn in som medlemmar i Svenska kyrkan behöver fortsätta.  

När det gäller antalet vigslar ligger de på den lägsta nivån under den senaste fem års perioden endast 63 stycken vilket är en minskning med 25 stycken jämfört med 2017 och en halvering jämfört med toppåret 2016.

Arbetet behöver fortsätta med att göra det enkelt med dop, konfirmation och vigslar.

För den Socialdemokratiska gruppens räkning yrkar jag bifall till förslaget om att godkänna verksamhetsuppföljning och årsredovisning för Sollentuna församling för 2018."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar