tisdag 14 maj 2019

Debatt på nästa KF om barngruppernas storlek i förskolan!

På kommunfullmäktige den 23 maj kommer jag att debattera en interpellation om barngruppernas storlek med utbildningsnämndens ordförande. Barngruppernas storlek är en fråga som ständigt är återkommande i kommunfullmäktige debatter och det är fullt naturligt utifrån den vikt som frågan har för inte minst arbetsmiljön på förskolorna. 

Interpellationen i sin helhet ser ut så här:

"Skolverket publicerade nyligen 2018 års redovisade statistik kring förskolan. I den framgår att andelen personal med förskollärarexamen har minskat med 2,9 procentenheter sedan 2014 sett till hela riket. Idag har 39,6 procent av de anställda i förskolan förskollärarexamen. Lärarförbundet menar att denna kombination leder till en slitig arbetssituation och stor samvetesstress. De kräver en förändring och att politiker tar sitt ansvar.

I Sollentunas kommunala förskolor är andelen personal med förskollärarexamen 34 procent. Det innebär en minskning jämfört med 2017, men ändå något högre än tillståndet för fem år sedan.  Vi kan även se att barngruppernas storlek minskar något efter att kommunen tagit del av regeringens statsbidrag. Däremot blir det färre förskollärare per barn och andelen anställda utan utbildning för att arbeta med barn fortsätter att öka. Utbildade förskollärare är viktigt för förskolans kvalitet.

Skolverkets riktmärke för barn som är 1-3 år är 6-12 barn. Men den genomsnittliga storleken i Sollentuna kommunala förskolor var 12,1. För barn i åldern 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Den genomsnittliga gruppstorleken i Sollentuna kommunala förskolor bland dessa barn var 16,6. Dessa siffror är snittsiffror. Vanligt är att grupperna är över 20 barn. Vissa förskolor redovisar hur det blir när man delar in barnen i mindre grupper, men det är den sammanlagda avdelningen som ska redovisas.

Nytt för i år är att man kan se statistik per förskola. När man ta en närmare titt på Sollentunas förskolor kan man se att vissa förskolor drar ner genomsnittet med siffror som inte stämmer överens med hur de redovisar avdelningarna på sin hemsida.


Med bakgrund i ovanstående frågar jag Utbildningsnämndens ordförande:

-          Hur säkerställs det att förskolorna redovisar antalet barn på den sammanlagda avdelningen och inte antalet barn när de delas in i mindre grupper?
-          Vilka åtgärder vidtas för att minska barngrupperna ner till minst Skolverkets riktmärken?
-          Vilka åtgärder vidtas för att antalet barn per förskollärare inte ska fortsätta öka?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar