tisdag 14 maj 2019

KF-debatt om rätt till heltid i kommunal vård och omsorg!

På kommunfullmäktige den 23 maj kommer jag att debattera en interpellation om rätten till heltid för personalen inom vård och omsorg. Den moderatledda majoriteten har länge sagt sig tycka att det är bra, men finns fortfarande en ofrivillig deltid.

Interpellationen ser i sin helhet ut så här:

"Rätten till heltidsarbete för personal inom vård och omsorg är viktig både av arbetsmiljöskäl och kvalitetsskäl. Branschen har tilltagande problem med att rekrytera och behålla personal på grund av dåliga arbetsvillkor och låg status. Samtidigt är bristande kontinuitet ett av de största kvalitetsproblemen som brukarna upplever.

Att införa rätt till heltid för de anställda är ett sätt att börja komma åt dessa problem och vända utvecklingen. Heltidsarbete förbättrar de anställdas ekonomiska situation, men ger också bättre möjligheter att verkligen lära känna sin arbetsplats och de personer som där ska få bästa möjliga service. Detta bidrar till ökad kompetens och bättre kvalitet i verksamheten, och får personalen att vilja stanna längre.

SKL och Kommunal tecknade år 2016 ett avtal om att heltid ska bli norm i kommuner och landsting. Rätt till heltid har införts av många kommuner med goda resultat. I vissa fall har det kunnat genomföras utan bestående kostnadsökningar. Sollentuna skiljer sig dock från de flesta med sin bolagiserade egenregi och utbreddheten av privata konkurrenter. Det gör det särskilt viktigt att ställa likvärdiga krav på alla utförare för att tillgodose en sund och rättvis konkurrens. Ett tillvägagångssätt vore att genom ägardirektiv införa rätt till heltid inom Solom, och att vid upphandling ställa krav på att motsvarande ska gälla även andra aktörer i kommunen.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag vård- och omsorgsnämndens ordförande:

  • Kommer Sollentuna att införa rätt till heltid i den kommunala vården och omsorgen?

  • Kommer man att säkerställa en rättvis konkurrens genom att ställa likvärdiga krav på alla utförare?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar