fredag 24 maj 2019

Kommunen tar inget ansvar för arbetsvillkoren inom vård och omsorg - tydligt besked från majoriteten

På kommunfullmäktige den 23 maj debatterade jag en interpellation om rätt till heltid för personal i vård och omsorg med vård- och omsorgsnämndens liberala ordförande. Debatten kom att koncentrera sig mer på arbetsvillkoren i stort inom vård och omsorg. Det blev i debatten tydligt att den moderatledda majoriteten i Sollentuna inte anser att arbetsmiljö och arbetsvillkor för personalen i vård och omsorg är en politisk fråga utan det är något som varje utförare får sköta själva. I och att kommunen inte har någon verksamhet i egenregi, utan ett kommunalt bolag istället innebär det att vård- och omsorgsnämnden, enligt den moderatledda majoriteten, inte har något ansvar för arbetsvillkoren för personalen.

"Jag vill börja med att vård- och omsorgsnämndens ordförande för svaret på min interpellation.

Trygga och tydliga arbetsförhållanden är en självklarhet för många, men inte för alla. Inte minst inom vård och omsorg är det många som ofrivilligt jobbar deltid och kanske även har en tidsbegränsad anställning.  Personalens arbetsvillkor påverkar det bemötande och omvårdnad de äldre får ta del av.

På riksnivå var 2017 andelen deltidsanställda 72 procent hos privata utförare, jämfört med 61 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
2017 var andelen tidsbegränsat anställda i kommunalt driven äldreomsorg 27 procent, medan den genomsnittliga andelen var hela 37 procent hos privata utförare. Det säger en del om arbetsvillkoren inom vård och omsorg i Sverige rent generellt.

En rapport som fackföreningarna Kommunal och Vårdförbundet tog fram förra året visade att på nationell nivå att fler än hälften av de anställda i vård och omsorg har funderat på att byta arbetsplats det senaste året på grund av arbetssituationen, att jämföra med 38 procent inom bygg och anläggning. Bara var tredje anställd, 33 procent, anser att bemanningen inom vård och omsorg är tillräcklig för att göra ett bra jobb. (Bygg och anläggning 60 procent).

                                            #

När man läser tjänsteutlåtandet blir det uppenbart. Helt uppenbart att det styr system som kommunen valt för sin äldreomsorg gör det lätt för den politiska ledningen att inte behöva ta ansvar. Det är inte vi, det är utförarna som ska göra det. Det finns någon annan att skylla på om det inte fungerar. För att göra det klart, det är alltid de förtroendevalda som alltid är ytterst ansvariga. Inte utförarna. Det finns beslut om att kommunen, inklusive deras bolag, ska erbjuda rätt till heltid, men inte det är inte förverkligat.

Visst ligger arbetsgivaransvaret hos utförarna, men det är Sollentuna kommuns skattebetalare som så står för pengarna till verksamheten och brukarna är Sollentuna bor. Så även om kommunen nu har det styrsystem man har valt för vård och omsorg, med all verksamhet utlagd på privata bolag eller på ett kommunalt bolag, så är det naturligtvis inte förbjudet att kommunen att följa upp arbetsvillkoren för personalen eller för den delen erbjuda utbildning för personalen. Det kan man göra och det borde kommunen göra. Det finns t ex idag ett antal kommuner som ställer krav på rätt till heltid vid upphandlingar. Det handlar alltså snarare om vilja och ambitioner. Inte om att det skulle råda någon form av förbud.

Som politiskt förtroendevalda har vi ett ansvar mot Sollentunaborna och då håller det inte att säga att någon annan ska göra det. Vi ska också komma ihåg att utförarna är bolag som dessutom utför sitt uppdrag på kommunens villkor betalade av skattepengar.

                                                                  #

I Sollentuna har de sparpaket som genomförts inte minst inom hemtjänsten de senaste åren påverkat arbetssituationen. Vittnesmål från personal och utförare har vittnat om att inskränkning av beviljade tider har skapat en allt tuffare minuthets i hemtjänsten. Inom LSS-verksamheten inom AB Solom har personalens arbetstid hyvlats ner. I den budget förslag som ska debatteras här i kommunfullmäktige finns det nya besparingar inlagda.

Den senaste nationella brukarundersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” visar att trenden är nedåtgående för Sollentuna inom hemtjänsten, där besparingarna slagit hårdast. Det ska tilläggas att för särskilt boende låg sifforna i stort på samma nivå som året innan.

Utan en utbildad och engagerad personal med rimliga arbetsvillkor och där det finns en möjlighet att arbeta heltid blir det svårare att ge en högkvalitativ vård och omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar