söndag 2 april 2017

Partikongressmotion om allmän samhällsplikt

Jag har varit med och skrivit tre motioner till den socialdemokratiska partikongressen som börjar i Göteborg den 8 april 2017.

Den motion som legat till sig längst skrevs i december 2014 och handlar om allmän samhällsplikt. Jag skrev motionen tillsammans med partikamraterna Berit Forsberg, Swapna Sharma, Stig Nyman och Margareta Henkel.

Det vi föreslår i motionen är att  initiativ tas för att utreda hur en obligatorisk könsneutral samhällsutbildning skulle kunna införas.

Motionen bordlades på partikongressen 2015 då den inte räknades till de ämnen som behandlades på kongressen.Nu föreslår partistyrelsen att motionen avslås.


När jag nu läser igenom motionstexten kan man konstatera att det har hänt en del saker i vår omvärld som förändrat förutsättningarna på flera sätt. Ett av dem är att regeringen nu beslutat att återinföra någon form av värnplikt.

Texten i motionen lyder så här:

"Samhällsbygget blir alltmer förfinat, men därmed också mer komplicerat och sårbart om någon samhällsfunktion skulle slås ut. Den allmänna värnplikten avskaffades för några år sedan, med det försvann flera dimensioner i krisberedskapen. Vi har i dag en hög arbetslöshet bland unga och många unga som har svårt att komma in i arbetslivet. Dessa faktorer gemensamt har lett fram till denna motion om en obligatorisk samhällsutbildning för alla unga oberoende av kön. En separat utbildning som alla går igenom i 20 års åldern.

Vi vet att extremväder i form av stormar, extrem kyla eller värmeböljor, torka eller skyfall och översvämningar samt större bränder kommer att bli vanligare. Extremvädret kan leda till långvariga elavbrott, IT-haverier, inget eller otjänligt dricksvatten i kranen, stopp i avloppssystem osv Till detta ska läggas ökad risk för terrorattacker och sabotage. Epidemiutbrott kommer också sannolikt att bli vanligare. Allt detta kommer att ställa högre krav på samhället i stort, men inte bara på myndigheter utan också på oss som samhällsmedborgare. Därför måste kompetensen hos alla öka. Ett aktuellt exempel på detta är från branden i Bergslagen sommaren 2014 då problemet inte var att få frivilliga utan kompetensen hos de frivilliga.

Civilförsvarsförbundet informerar redan idag om en del av denna krisberedskap, men når bara en liten del av befolkningen. Vi anser att en obligatorisk grundutbildning för alla klart är att föredra. Vårt samhälle skulle klara att behålla lugnet mycket bättre och längre om vi tränat för att klara olika krissituationer.

Avsikten med en allmän obligatorisk samhällsutbildning är att ge ungdomarna förståelse för orsak och konsekvenser i teori samt praktiskt utbildning i fält. Samhällsutbildningen ska ses som en merit som kan öka attraktiviteten på arbetsmarknaden och fungera som rekryteringsväg till olika delar av totalförsvaret.

Den allmänna obligatoriska samhällsutbildningen kan förutom att öka kunskaperna kring viktiga områden, också bidra till att minska ungdomsarbetslösheten, men också öka integrationen i samhället. Med blandade grupper vad gäller uppväxtmiljö och familjebakgrund kan personer med annorlunda erfarenheter mötas och nötas mot varandra för bättre förståelse för varandra och hur samhället fungerar.


Med bakgrund i ovanstående föreslår vi partikongressen besluta följande:


att                  initiativ tas för att utreda hur en obligatorisk könsneutral samhällsutbildning skulle kunna införas "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar