söndag 9 april 2017

Fullmäktigedebatt om JCDecaux avtalet

På kommunfullmäktige den 5 april behandlades en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om kommunens avtal med det franska mediebolaget JCDecaux.

Under debatten erkände kommunstyrelsens ordförande att avtalet varit diffust och att man lärt sig en del av det. Det handlade främst om uppföljning av avtal och han betonade att det är ett politiskt ansvar att följa upp avtal som detta. Detta kan man se som en "tillnyktring" mot hur det fungerat i Sollentuna kommun tidigare.

I debatten sa jag ungefär följande:

När avtalet med JCDecaux började diskuteras i kommunen för bortåt 10 år sedan presenterades det snarast som en julklapp. Kommunen skulle få en mängd saker utan att behöva göra något själva. Bolaget skulle lösa allt, kommunen skulle få det gratis mot att reklam visades.Nu är ju sällan verkligheten så enkel. Det var det inte i det här fallet heller.

När vi senast debatterade avtalet med JCDecaux här i kommunfullmäktige för nästan på dagen ett år sedan så hade avtalet ännu inte börjat löpa. Nu har det börjat löpa och löper till 2030. Det tog sju år, men naturligtvis är det bra att avtalet börjat löpa. Att JCDecaux avstod från rätten att allt skulle vara uppsatt innan avtalet började löpa.

När man läser beslutsunderlaget från KS i december 2009 så står det i tjutet att avtalet löper på 15 år. Nog så. Men det är inte hela sanningen. Avtalet löper visserligen på 15 år. Men det löper inte från december 2009 utan från 15 år från den tidpunkten då samtliga utrustningar finns på plats och de anslutits till El. Nu kom kommunen runt det genom ett tilläggsavtal.


                                                                 #

En del i avtalet är att JCDecaux ska sköta sina skyltar och installationer. Det är väsentligt att de följer detta. Vi har kunnat läsa i tidningen om en klocka i Rotebro som inte fungerat på lång tid. Så får det inte vara. Så min uppmaning till er alla är att felanmäl om ni ser något som inte fungerar eller är vandaliserat. Kontaktuppgifterna till JCDecaux står i interpellationssvaret.


                                                                 #


När jag läser interpellationssvaret kan jag konstatera en viss ”tillnyktring”, om man kan använda ett sådant ord, hos majoriteten. I svaret står ”Vi ser att avtalskonstruktionen kunde varit bättre när det gäller avtalsskrivningen som rör när avtalet ska börja löpa, Den blev något diffus”. Denna diffushet är lätt att hålla med om, den var så diffus att den inte ens nämndes i tjutet. Naturligtvis borde en start och slutpunkt för avtalet fastslagits redan i avtalet.

Sedan övergår svaret till att bli en uppräkning av vad avtalet gett kommunen i form av papperskorgar, parkbänkar, skyltar och dylikt. I grunden är det sådant som kunde satts upp ändå.

                                                                 #




Det vore också intressant att höra något om vilka lärdomar kommunledningen gjort av det här avtalet. Kring att det som kan framstå som en julklapp inte är det och starten för avtal är av stor vikt. Vad har ni lärt er?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar