onsdag 12 april 2017

Droppen som urholkar stenen - vår motion om vinster i välfärden bifallen efter 12 år!

Frågan om vinstutdelning i offentlig sektor har varit omdiskuterad länge. Jag skrev en motion om detta ämne, tillsammans med några partikamrater, redan till partikongressen i Malmö 2005. Den motionen blev avslagen av kongressen.

Frågan var då ”ny” i debatten och väckte visst intresse bl a från Svenska Dagbladet som nämnde den i en sammanställning av motioner till kongressen som exempel på hur hemska de där ”sossarna” är. Fyra år senare när en liknande motion lämnades in hade frågan vuxit i konflikt och media var intresserade av denna ”strid” på kongressen och vår motion nämndes både i radio, TV och tidningar. Det ska tilläggas att 2009 var vi inte ensamma om att motionera i denna fråga.

Under de senaste åren har frågan varit minst sagt omdiskuterad. Hösten 2016 kom Reepalu utredningen med sina förslag om vinstbegränsningar. Frågan blev ännu mer aktuell genom den socialdemokratiska partikongressens beslut i veckan om att skärpa partiets inställning mot vinstjakten.

I vår motion från 2005 yrkade vi på att ” att vinstutdelning till ägarna inom offentligt finansierad
verksamhet så som förskola, skola, sjukvård, äldreomsorg samt socialtjänst motverkas”

I motionstexten från 2005 beskrev vi problembilden så här:
” Debatten inom socialdemokratin har hittills mest varit fokuserad på driftsformen och vem som varit utföraren. Det är hög tid att flytta fokus från själva driftsformen till att handla om möjligheten att driva offentligt finansierad verksamhet med vinstintresse. Under senare år har vinstdrivande företag etablerat sig på det som blivit en välfärdsmarknad.  I praktiken har utvecklingen blivit så att multinationella företag och riskkapitalister tar hand om våra skattepengar som är avsedda för vård, skola och omsorg och använder dem till vinstutdelning till sina ägare. ”

Beslutet från partikongressen i Göteborg 2017 lyder så här:
”Helt avgörande för finansieringen av välfärden framöver är att fler jobbar, betalar skatt och att skattemedlen går till det de är avsedda för. Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg. Inkomster ska inte gömmas undan genom aggressiv skatteplanering eller skattefusk. Alla ska göra rätt för sig.”


Det är inte mycket som skiljer vårt förslag till beslut 2005 från partikongressens beslut 2017. Det tog 12 år och sedan blev vår motion bifallen. Droppen som urholkar stenen. Partikongressens beslut är ett välkommet steg på vägen, men det är fortfarande långt kvar innan någon vinstjakt kan stoppas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar