måndag 3 april 2017

Partikongressmotion om att många pensionärer går miste om bostadstillägg

Den tredje motionen jag skrivit under till den socialdemokratiska partikongressen handlar om att många pensionärer går miste om sitt bostadstillägg (BTP).

Denna motion vill partistyrelsen att kongressen ska bifalla.

Motionstexten ser ut så här:
"De mest utsatta pensionärerna i vårt land vet inte om att det finns och söker inte bostadstillägg för pensionärer, BTP. Enligt Riksrevisionen är det så mycket som cirka 140 000 pensionärer som går miste om bostadstillägg och det är ett känt faktum sedan många år att det är pensionärer med låg pension och framför allt kvinnor som går miste om bostadstillägget. De mest utsatta äldre kvinnorna går miste om en rättighet som de är beroende av och berättigade till.

Pensionsmyndighetens egna siffror från våren 2016 visade att 231 500 äldre bor i ett hushåll med en inkomst under EU:s fattigdomsgräns. Nästan dubbelt så många som 2006.

2003 reformerades bostadstillägget och när beslutet togs i Riksdagen betonades att det nya systemet för bostadstillägg noga måste följas upp och utvärderas när det varit i kraft en tid. Så vitt vi kan finna har ingen sådan utvärdering genomförts av regeringen.
Dagens bostadstillägg ger bara ersättning för en boendekostnad på högst 5 000 kronor per månad. Taket har legat stilla sedan 2007 då det höjdes från 4 500 kronor. Många äldre bor kvar i sina lägenheter trots att de önskar en mindre och mer tillgänglig bostad, orsaken är att det är billigare att bo kvar i en stor äldre bostad än att flytta till en nyare eller ett Trygghetsboende som oftast är allt för dyra.

Riksrevisionen påpekade 2013 att ålderspensionens tilläggsförmåner inte fungerar i enlighet med dess intentioner och att Pensionsmyndigheten ännu inte åstadkommit en effektiv hantering av förmånen. De noterade även att nuvarande system brister i träffsäkerhet och transparens samt att kostnaderna är relativt låga ur statsfinansiell synpunkt. Det så kallade mörkertalet för bostadstillägg har uppskattats vara 37 procent och har ökat kraftigt från 2006 då det beräknades till 17 procent.

Bostadstillägget syftar till att ge pensionärer med låga inkomster möjlighet att bo kvar i en väl fungerande bostad av god standard och därutöver medverka till att garantera en skälig levnadsnivå även om inkomsten är mycket låg.

Bostadstillägget infördes för mer än 60 år sedan då det rådde betydande bostadsbrist och bostadsstandarden för många var mycket låg. Situationen idag är i mycket en annan men behovet av en väl fungerande förmån kvarstår och fortfarande fyller bostadstillägget ett stort behov för många äldre.

Olika regelförändringar har genom åren medfört att regelverket kan liknas vid ett lapptäcke. Det är nästan omöjligt för pensionärer att räkna ut om och vilket belopp pensionären kan vara berättigad till. De förbättringar som skett av bostadstillägget har dock knappast nått fram till de berörda. Ett antagande är att många ligger på gränsen och det är fråga om mindre belopp som kan erhållas som bostadstillägg men för dem som lever på små marginaler avgörande.

När den så kallade ”bromsen” i ålderspensionssystemet aktiverades så sänktes inkomstpensionen med 3 % under 2010 och påverkades även under 2011. Det innebär att fler pensionärer på marginalen hamnade i en situation som gjorde dem berättiga till bostadstillägg.

Väldigt lite har gjorts för att minska mörkertalet. Att Pensionsmyndigheten erbjuder en webbplats och en s.k. räknesnurra där det preliminära bostadstillägget kan ses är knappast till hjälp för denna målgrupp som troligtvis inte har råd eller kunskap om datorer.

I myndighetens ansökningsblankett och beslutsbrev om ålderspension framgår ingen information om tilläggsförmån. Inte ens i det ”oranga” kuvert som skickas årligen framgår någon information om tilläggsförmåner.

Det man minst kunde kräva vore att Pensionsmyndigheten hade haft en åtgärdsplan för hur informationen om förmånen ska nå de mest ekonomiskt behövande pensionärerna.

Vi hemställer att kongressen beslutar

att                Socialdemokraterna ska verka för att på ett lämpligt sätt snarast genomföra uppföljning och utvärdering av systemet med bostadstillägg för pensionärer i enlighet med Riksdagens tidigare beslut

att                Socialdemokraterna verkar för att skyndsamt förbättra informationen och tillgänglighet för att minska mörkertalet av pensionärer som är berättigade men inte sökt bostadstillägg


att                Socialdemokraterna verkar för att bostadstillägget justeras utifrån dagens boendekostnader så att taket kan höjas på tillägget"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar