onsdag 5 april 2017

Nu blir det debatt i fullmäktige om försäljningar av skollokaler!

Inför kommunfullmäktige den 6 april har jag ställt en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande utifrån beslutet om att sälja 22 skolfastigheter där fristående enheter bedriver verksamhet.

Bakgrunden till frågan är att majoriteten glidit i syftet med försäljningen.

Frågan ser ut så här:

Fråga till kommunstyrelsens ordförande om majoritetens syfte att sälja skolfastigheter

I februari 2017 beslutade den moderatledda majoriteten i kommunfullmäktige att sälja 22 skoltomter där fristående skolor bedriver verksamheten.

En fråga som är väsentlig i detta sammanhang är vem man ska sälja till och till vilken prissättning. I denna fråga har den moderatledda majoriteten gett svar sett olika ut.

I en artikel i ”Vi i Sollentuna” vecka 5/2017 står följande: ”Tanken är att skolfastigheterna i första hand ska säljas till dem som bedriver verksamhet där idag. Om de inte vill köpa kan fastigheterna i stället komma att säljas på den öppna marknaden.

I en insändare i ”Vi i Sollentuna” i vecka 8/2017 skriver kommunalrådet Thunes följande: ”Genom uppdraget… möjliggör vi även för de friskolor som vill ta över ägandet av lokalerna och därmed kunna anpassa dem efter sin verksamhet

I samma tidning i vecka 13/2017 är samma kommunalråd intervjuad kring samma fråga och säger då: vi ansvar för att värna om Sollentunabornas skattepengar på bästa sätt. Vi ska därför sälja skolorna för vad de faktiskt är värda men en friskola som kan betala marknadspris kommer att få göra det.”  I samma artikel står också följande: ”Att det nya beskedet är att de som driver verksamhet inte alls får någon förköpsrätt, utan bara rätt att köpa till det vinnande budet.”

Utifrån dessa olika besked från den moderatledda majoriteten finns det anledning att ställa frågor om syftet med försäljningen av 22 skollokaler. Är syftet med att sälja skolfastigheterna att sälja till de som bedriver verksamhet i lokalerna eller att sälja till högsta pris efter budgivning?



Med anledning av ovanstående frågar jag kommunstyrelsens ordförande:


-          Kommer de som bedriver verksamheten i skollokalerna att ha förköpsrätt vid en kommande försäljning av skollokaler?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar