söndag 9 april 2017

Fullmäktigedebatt om trafik- och fastighetsnämndens årsredovisning

På kommunfullmäktige den 5 april behandlades årsredovisningen för 2016 för Sollentuna kommun. Jag deltog i debatten kring trafik- och fastighetsnämndens

I mitt inlägg sa jag ungefär så här:

Jag vill inleda med att tacka mina kollegor i nämnden för ett gott och konstruktivt samtalsklimat. Man blir också imponerad av det engagemang och kompetens det finns på förvaltningen.

Listan på vad nämnden uträttat under året är lång. En del är gamla försyndelser där man kommit i kapp. Några viktiga punkter som jag vill lyfta fram är antagandet av parkeringsplanen och de följd beslut som tagits därefter. Parkeringsplanen bringar ordning och kommer tjäna kommunen väl framöver.

Jag vill också peka på cykelsatsningen. Här har kommunen på kort tid tagit snabba steg framåt. En mil cykelbanor har byggts. Förändringar som märks och som många Sollentunabor har synpunkter på, både uppskattande och skeptiska. Men det följer intentionerna i cykelplanen.

En tredje punkt är ett beslut om vi tog för ungefär ett år sedan rör utvecklingsplanen för parker och naturområden. Ytterligare ett beslut för att bringa ordning på nämndens ansvarsområde. Det som krävs inom detta område är nu att det avsätts tillräckligt med pengar för kommande år så att planen kan förverkligas.

                                                                 #

I slutet av 2016 fattade kommunfullmäktige beslut som kommer att förändra trafik- och fastighetsnämnden ansvarsområde i olika riktning. Genom att TFK, som det verkar, också ska vara förvaltning åt det nya fastighetsbolaget så kommer förvaltningen att fortsätta växa och få utökat ansvar samtidigt som nämnden kommer att lämna ifrån sig beslutsfattande till det nya fastighetsbolaget.

Det ger naturligtvis nya förutsättningar till hur beslut ska fattas och processer ska se ut. Det är viktigt att kommunen fortsätter utveckla processerna så de fungera ännu bättre än i dag. Det är väsentligt att det är en lärande organisation som utvecklas och lär sig av det som fungerat bra och mindre bra.


                                                                 #

Processerna kring fastighetsinvesteringar fungerar bättre än vad de gjorde för några år sedan, men det finns mer att göra. Kommunen måste bli bättre på att använda de avsatta medlem i budgeten.

Fram 2015 såg utvecklingen att gå åt rätt håll, vad gällande hur stor andel som användes. Utvecklingen hade gått från att runt 20% användes 2012 till att runt 85% användes 2015. Under 2016 gick utvecklingen tillbaka och under 60% användes av budgeten för fastighetsinvesteringar.

När vi diskuterade det på nämnden härom månaden så angavs förklaringarna till överklagande ärenden och svårighet att rekrytera byggprojektledare. Det kan naturligtvis vara en rimlig förklaring. Men vi tror att det är nödvändigt att göra en djupare analys än så. Det kan finnas anledning att grotta ner sig ytterligare och klarlägga att det inte finns några strukturella orsaker vid sidan av de uppenbara.

Kommunens investeringstakt kommer att öka de kommande åren. Kraven ökar. Då är det viktigt att nämnden blir ännu effektivare på att verkställa fattade beslut och använda avsatta medel. Styrningen måste bli ännu bättre. 

                                                                 #


Avslutningsvis så har vi sett en utveckling om att upphandlingar överklagas och processerna därmed tar längre tid. Av goda eller mindre goda skäl. Förvaltningen får genom det lägga tid på att hitta tillfälliga lösningar i avvaktan på domar och i vissa fall att förnyade upphandlingar kan genomföras. Det känns som att nämnden kommer behöva lägga ännu mer kraft på upphandlingar försöka få färre överklaganden och så mycket flyt i verksamheten som möjligt för Sollentunabornas bästa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar