fredag 31 mars 2017

En dålig affär att sälja skollokaler!


I februari beslutade den moderatledda majoriteten att sälja ett antal skollokaler i kommunen. Det är inte första säljbeslutet de tagit. Tidigare har det bl a handlat om hyresrätter. Det är lätt att få intrycket att kommunen är på obestånd och säljer av tillgångarna för att klara ekonomin. Så är det inte. Kommunen gick 2016 med ett stort överskott. Kommunen har ingen låneskuld eller borgensåtaganden att tala om. Det handlar om andra saker.

I en region som vår med skriande bostadsbrist och betydande befolkningsökning är det oklokt att göra sig av med mark och fastigheter. Rent ekonomiskt är ägande av fastigheter är över tid den säkraste placeringen en kommun göra. Den moderatledda majoriteten väljer i det läget att sälja 22 skoltomter där fristående skolor bedriver verksamheten.

Genom att kommunen äger skolfastigheter garanteras att dessa fastigheter inhyser den verksamhet de är menade för nämligen skolverksamhet. Kommunen äger dessutom makten att styra en framtida utveckling av fastigheten. Det är inte ovanligt att skolor byggs ut eller om för att täcka behov av fler skolplatser. Med en annan fastighetsägare innebär det en onödig risk att kommunen hamnar i en kostsam beroendeställning till de nya ägarna. Det kommunala planmonopolet inte något skydd från sådant. Planmonopolet kan bara skydda användningsområdet skola.

En annan fråga är till vem ska sälja till. I samband med beslutet pratade de om att sälja till de friskolor som bedriver verksamheten i lokalerna. Det moderata kommunalrådet bekräftade den uppfattningen i en insändare i vecka 8/2017 i ”Vi i Sollentuna följande: ”Genom uppdraget… möjliggör vi även för de friskolor som vill ta över ägandet av lokalerna och därmed kunna anpassa dem efter sin verksamhet

I vecka 13/2017 är samma kommunalråd intervjuad kring frågan och då är det något annat han säger: I Sollentuna värdesätter vi de fristående skolorna och de är med och bidrar till den höga kvalitén på utbildningen i kommunen. Samtidigt har vi ansvar för att värna om Sollentunabornas skattepengar på bästa sätt. Vi ska därför sälja skolorna för vad de faktiskt är värda men en friskola som kan betala marknadspris kommer att få göra det.”

Då blir det något annat. I stället för att ge friskolorna bättre förutsättningar att styra sina lokaler och lokalkostnader så säljs skollokalerna till högstbjudande.


Avslutningsvis är det långsiktigt är det helt klart fördelaktigt för kommunen att behålla skolfastigheterna såväl ur ett ekonomiskt perspektiv som ur ett planeringsmässigt perspektiv. Försäljningen handlar snarare om ideologi och ekonomisk kortsiktighet än något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar