fredag 17 mars 2017

Fullmäktigedebatt om återvinningscentral

På kommunfullmäktige den 16 mars 2017 debatterade jag frågan om etableringen av en återvinningscentral i Sollentuna. Planer finns att det ska etablera en sådan på Kronåsen nära Upplands motor. I debatten ska jag ungefär det här:


Det är många Sollentunabor som aktivt sorterar sina sopor, förpackningar och annat avfall. Det är jättebra. Återvinning är ett sätt för många att visa miljöengagemang. Det finns en vilja att göra rätt och sortera alla fraktioner på sitt sätt. För att bibehålla och helst öka detta engagemang krävs att det blir enklare att bli av med avfallet. Under senaste årtiondet så har det snarare blivit svårare. Återvinningsstation på återvinningsstation har lagts ner och många får åka långt för att bli med avfallet. Det är inte bara återvinningsstationer som har försvunnit. Även återvinningen av trädgårdsavfall har försvunnit från Sollentuna de senaste åren. Det är inte sådant som underlättar för de Sollentunabor som vill göra rätt.

Närhet är en fördel när det gäller återvinning. Du ska inte behöva åka långt för att bli av med avfallet. Hushållsnära insamling är en del i det. Men det räcker inte.


                                                                 #


Det är många år sedan det började pratas om att etablera en återvinningscentral i Sollentuna. I ett interpellationssvar från i januari 2014 står att det skulle ske diskussioner under 2014 och att det skulle ske i närheten av Norra Kolonnvägen. Nu skriver kommunstyrelsens ordförande att det tidigast att det öppna en återvinningscentral under 2019/2020. Men svaret är lite svävande och det kan längre tid.

Under tiden hänvisas Sollentunaborna till Hagby. Som visserligen ligger nära Sollentunas gräns, men inte i Sollentuna. Det skulle naturligtvis underlätta för framförallt boende i Södra delen av Sollentuna om det etableras en återvinningscentral enligt de tankarna som framförs i interpellationssvaret.

Det handlar inte bara om bekvämlighet, det handlar också om miljömässigt skäl. Då längre avstånd ger mer miljöpåverkan genom att du får köra bilen längre.

                                                                 #

Vi är fullständigt medvetna om att Kommunen inte har ensam beslutanderätt i de här frågorna. Det finns både en lagstiftning, som lägger ansvaret på producenterna och så finns det organiserat samarbete mellan kommuner inom SÖRAB.

Kommunen kunde trots det varit mer aktiva för att hitta en tillfällig plats för trädgårdsavfallet. Vi vet att många Sollentunabor hade önskat en sådan. Majoriteten valde att inte göra så. Det hade varit möjligt och på intet sätt förbjudet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar