tisdag 7 mars 2017

Sollentuna rasar på bostadsbyggnads ranking!



Nyligen presenterade SCB (Statistiska centralbyrån) preliminära siffror på antalet påbörjade bostäder under 2016. I en jämförelse visar det sig att Knivsta är den kommun i landet som påbörjat flest bostäder per 1000 invånare. Sollentuna placerar sig på plats 66. När man jämför med en liknande ranking från förra året så tappar Sollentuna från plats 5. Denna statistik visar att Sollentuna kommun inte är lika bra på att bygga bostäder som man ger sken av.

Sollentuna ligger mitt i en expansiv storstadsregion där bostadsbristen ökar och antalet köande i Sollentunahems intressekö ökar år för år. I det läget behöver Sollentuna ha en högre ambitionsnivå i bostadsbyggandet än vad kommunen har i dag.

Den senaste befolkningsstatistiken visar att den kraftiga befolkningsökningen dämpas i Sollentuna.
Folkmängden i Sollentuna kommun uppgick till 71 023 personer den 31 december 2016, vilket är en ökning med 772 personer (+926 år 2015). 2016 års befolkningsökning i Sollentuna är den lägsta årliga ökningen sedan 2008. Utflyttningen från Sollentuna till andra kommuner i Sverige har ökat och att det inrikes flyttningsnettot under 2016 var negativt för första gången sedan år 2004 – det var alltså fler personer som flyttade från Sollentuna än till Sollentuna, främst till andra kommuner inom Stockholms län. Sollentunas befolkningsökning 2016 utgörs därmed av ett invandringsöverskott samt ett positivt födelsenetto (fler födda än döda).

Ett bidrag till det låga bostadsbyggandet är att Sollentunahem inte färdigställt en enda lägenhet under de två senaste åren. Nu är kvarteret Topplocket inflyttningsklart och fler projekt är på gång.


Kommunens bostadsbyggnadsmål höjdes under 2016 till 500 nya bostäder per år. (S) anser att 700 lägenheter är ett rimligare mål om vi ska ta vårt ansvar för att möta regionens bostadsbrist. Vi kan också konstatera att Sollentuna kommun endast nått upp till sina bostadsbyggnadsmål endast en handfull år under 2000-talet. Det finns beräkningar som säger att Sollentuna snarare behöver bygga över 800 nya bostäder per år gör att ta vår del av ansvaret.

Den bostadspolitiska debatten i Sollentuna präglas av många storvulna ord om hur förträffligt allt ät skött. Det finns detaljplaner antagna och fler planer är under processande. Det som krävs är ett större fokus på att förverkliga planer och fokusera på att få en byggstart för än fler nya bostäder i olika upplåtelseformer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar