fredag 10 februari 2017

Fullmäktigedebatt om demensvård och inrättande av demensteam!

I slutet av 2015 lämnade Gunilla Hultman och jag in en motion till kommunfullmäktige om utbildning i demensvård och inrättande av demensteam i Sollentuna kommun. Motionen blev bordlagd fyra gånger i höstas i KF, men nu blev den tillslut debatterad och avslagen av majoriteten. I I debatten sa jag ungefär följande:

Demens är en ohygglig sjukdom. Smärtsam att uppleva för både den som drabbas och för deras omgivning. Om man upplevt det hemska i att se människor i sin närhet förändras och brytas ner av sjukdomen vet man det. Demens är en sjukdom där både den drabbade och dess anhöriga behöver hjälp och stöd.

Min övertygelse är att kommunen behöver förbättra sitt arbete kring demensvården. Det var därför vi skrev denna motion. En motion som vi nu äntligen får debattera efter att den bordlagts fyra gånger.

                                                                  #

När man läser tjänsteutlåtandet blir det uppenbart. Helt uppenbart att det styr system som kommunen valt för sin äldreomsorg gör det lätt för den politiska ledningen att inte behöva ta ansvar. Det är inte vi, det är utförarna som ska göra det. Det finns någon annan att skylla på om det inte fungerar. För att göra det klart, det är alltid de förtroendevalda som alltid är ytterst ansvariga. Inte utförarna.

Även om kommunen nu har det styrsystem man har valt för äldreomsorgen, med all verksamhet utlagd på privata bolag eller på ett kommunalt bolag. Så är det naturligtvis inte förbjudet att kommunen erbjuder utbildning för personalen eller formar ett demensteam så som vi föreslår i motionen. Det kan man göra och det borde kommunen göra.

Som politiskt förtroendevalda har Vi ett ansvar mot Sollentunaborna och då håller det inte att säga att någon annan ska göra det. Vi ska också komma ihåg att utförarna är bolag som dessutom utför sitt uppdrag på kommunens villkor betalade av skattepengar. Det handlar alltså snarare om vilja och ambitioner. Inte om att det skulle råda någon form av förbud.


                                                                  #
Det finns goda förebilder i vår närhet som vi kan studera och lära oss av. Upplands Bro anses som en av kommuner som jobbar bäst med demensfrågor. De jobbar med att skapa ett demensvänligt samhälle och med att fånga upp de som nyligen fått diagnosen demens. De erbjuder stödsamtal för de som drabbats, demenscaféer, stödgruppper m m Allt i syfte att man ska lära sig hantera situationen och få stöd att motverka vanliga bieffekter som depression och isolering. Inte minst handlar det om att dela erfarenheter med varandra så att man kan lära sig och leva ett så gott liv som möjligt trots allt.

Det är sådant Sollentuna kommun skulle kunna jobba mycket med, även om det finns äldreomsorgsbolag som utför verksamheten.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar