fredag 10 februari 2017

Nu märks försämringarna för de äldre!


I senaste numret av Vi i Sollentuna (4 februari 2017) kunde vi läsa om Sollentunabon Linnéa, 96 år, som fick sin städning neddragen när kommunerna när kommunen ändrade sina riktlinjer för hemtjänsten. Hon överklagade till förvaltningsrätten som gav henne rätt. I domen står att det inte finns något som tyder på att hon numera skulle ha mindre behov av städning.

Den moderatledda majoriteten beslutade i maj 2016 att förändra riktlinjerna för hemtjänsten i syfte att minska kostnaderna för att möta ett ökande underskott. Socialdemokraterna röstade emot de nya riktlinjerna. De förändrade riktlinjerna har gjort t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. Nyligen kunde vi läsa att förvaltningsrätten underkänd de nya riktlinjerna i ett enskilt fall.

I diskussioner har Vård- och omsorgsnämndens ordförande ofta fått det att låta det här med att få ”budget i balans ”som en kameral operation som inte skulle påverka livsvillkoren så mycket. Så enkelt är det inte. Det blir försämringar för enskilda Sollentunabor. En del försämringar har redan fått genomslag och fler kommer att märkas framöver.

I den här frågan upprepar den moderatledda majoriteten konsekvent mantrat ”Individuell prövning avgör insats”. Det är ju bra att kommunen gör en individuell bedömning, för annars skulle man bryta mot lagen. Enligt Socialtjänstlagen ska alltid individuell bedömning ske. Det som är mer intressant är vad man kan bedömas till. Nu när vård- och omsorgsnämnden beslutat att inskränka tiden för olika aktiviteter så försämras i praktiken den hemtjänst som beviljas. Redan nu märks första tecken på att omvårdnaden försämras, vilket drabbar enskilda.


Vi Socialdemokrater anser att försämringar för våra äldre är fel väg att gå. Om man har behov av hemtjänst ska man få det utifrån de behov den enskilde har. I vårt budgetförslag för 2016 hade vi avsatt pengar för detta. Vi kommer naturligtvis att fortsätta kämpa för en vård och omsorg att vara stolt över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar