fredag 10 februari 2017

Det är dags för mer offentlig konst i Sollentuna!

I en motion till kommunfullmäktige har jag tillsammans med mina partikamrater Berit Forsberg och 
Tanja Bojovic, föreslagit att kommunen ska avsätta en procent av kostnaderna vid ny-, om- och 
tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Sollentuna kommun har en hel del exempel på 
konstnärlig gestaltning kring sina byggnader. Merparten av dessa tillkom under tiden fram till 1980-talet. 
Därefter har den konstnärliga gestaltningen tonats ner. Det är dags att vända den negativa utvecklingen.


Alla oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö. Det är en rekommendation från 1937 då Statens Konstråd bildades om att en procent av kostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Stockholms stad har sedan 1963 ett mål om detta. Ett annat exempel är Enköping som införde detta 2001. Vi anser nu att det är dags för Sollentuna kommun att anta en liknande målsättning. En målsättning som ska följas även av de bolag som ingår i kommunens bolagskoncern.

Den offentliga konsten – som alla har tillgång till – har en stor betydelse för människors välbefinnande. Den är en del av vårt öppna demokratiska samhälle. Konsten ska kunna beröra, stimulera, roa, oroa, inspirera eller locka till eftertanke. Samtidigt bidrar konsten till att skapa upplevelser för dem som bor, arbetar eller är på besök i kommunen.


Enprocentsregeln bidrar till att konst är ett naturligt inslag i människors närmiljö. Genom enprocentregeln får konsten en genomtänkt och självklar plats i offentligheten. Konstnärer skapar konst som är gjord just för den specifika byggnaden eller arbetsplatsen. Konsten ger platsen en identitet och gör att miljön blir unik. Det är dags för mer offentlig konst i Sollentuna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar