fredag 10 februari 2017

Fullmäktigedebatt om kommunens kulturpolitiska ambitioner

På kommunfullmäktige den 9 februari hade jag en interpellationsdebatt mot kultur- och fritidsnämndens ordförande (KD) om kommunens kulturpolitiska ambitioner utifrån den undersökning "Kulturkartan" som SVT presenterade i höstas. I debatten framkom det att KFN:s ordförande ansåg att undersökningen inte var rättvis, att det anställts en kulturchef på förvaltningen samt att det inletts diskussioner med Annorlunda Musikskola om ersättningslokaler, men att de fortfarande är i sin linda. I debatten sa jag ungefär följande:

Ambitioner är som så mycket annat en subjektiv bedömning. Det en person är lagom nivå tycker andra är en för hög eller för låg nivå. Det är därför relevant med jämförelser.

Kulturkartan är ett sätt att göra en sådan jämförelse. I jämförelse med andra kommuner visar det att Sollentuna hamnar närmare botten än toppen. Umeå är den kommun som lägger flest kronor per invånare (2685) och Nordanstig den kommun som lägger minst (494). Sollentuna lägger alltså 643 kronor per invånare. När det gäller rankingen på helheten kommer Sollentuna på plats 282 av 290 av Sveriges kommuner.
Fast förankrade i botten alltså.

I interpellationssvaret talas det med negativt tonläge om kameral undersökning. Visst. Det är en beräknad utifrån budgetavsättningar. Det är inte ovanligt. Den moderatledda majoriteten brukar lägga stort intresse på några andra lika kamerala mätningar.


                                                                 #


Ambitioner inom kulturområdet handlar inte minst om lokaler. Det handlar om föreningslokaler, bibliotek och andra lokaler som kan användas för kulturändamål. Utan lokaler är det svårt att utöva och njuta av kultur. Allt kan inte vara utomhus eller i tillfälliga lokaler.

När man tittar på den kommun som i Kulturkartan räknas som raketen i Stockholmsregionen är det Upplands Bro. Den kommunen betonar två saker till klättringen. Det ena är att de öppnat ett kulturhus och det andra är ett bibliotek i Bro. Det visar behovet av bra lokaler för kulturen.

Vi har ett ärende senare på dagordningen i kväll. Om försäljning av Mexfastigheter. En av de fastigheter som berörs och är aktuell för försäljning är huset på Sollentunavägen där annorlunda musikskola/Sollentuna Jazzworkshop håller till sedan en lång följd av år. Föreningen har 250 medlemmar och en omfattande verksamhet. Föreningen är nu djupt oroade över sin verksamhets fortlevnad. Utan en billig och ändamålsenlig lokal, ingen verksamhet. I det kommande beslutsärendet finns ingen hänsyntagen till det kulturella utan endast till att kommunen ska få in pengar på försäljningen. Det säger en del om ambitionsnivån inom kulturområdet. Om majoriteten har hög ambitionsnivå inom kulturområdet borde de antingen ta bort Toppmurklan 1 från listan eller snarast ordna en lämplig ersättningslokal.

                                                                 #

Närheten till Stockholm är både en tillgång och ett hinder för kulturlivet i Sollentuna. Det är lätt för en Sollentunabo att ta sig in till stan för att t ex gå teater. Kommunen får inte heller så mycket förväntningar på sig från medborgarna om att skapa stora institutioner så som en kommun i Sollentunas storlek på landsorten hade behövt göra.

Genom närheten till Stockholm och de lägre förväntningarna Det nära kulturlivet blir lidande och ambitionsnivån kan sänkas.

Närheten till Stockholm innebär inte på något sätt att ambitionerna behöver bli lägre, bara annorlunda. Kulturkartan visar att Sollentuna satsar betydligt mindre pengar per invånare än nästan alla andra kommuner. Det visar var ambitionsnivån ligger. Inte i topp. Sollentuna behöver inte satsa på konserthus och stadsteater, för vår del kanske det snarare handlar om att bygga ut kulturskolan ytterligare, satsa på fler bibliotek, öka utbudet på lokaler, utveckla Edsvik ytterligare och kanske någon form av kulturhus.

En rik kommun som Sollentuna har råd att ha hög ambitionsnivå inom kulturområdet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar