tisdag 7 mars 2017

En folkkyrka i takt med tiden!

Nyligen antog Socialdemokraterna i Sollentuna sitt handlingsprogram inför höstens kyrkoval.  Texten nedan är i stort mitt anförande för kyrkofullmäktigegruppens räkning i samband med att handlingsprogrammet antogs.



Kyrkopolitik handlar om värderingar. Kyrkopolitiken är ideologisk och har helt en andra konfliktlinjer än vad annan politik, som kommunpolitiken, har. Man behöver vara klar över sina grundläggande värderingar om alla människors lika rätt och värde när man är förtroendevald i Svenska kyrkan.

Det är det som är linjen i det föreliggande förslaget till kyrkopolitiskt handlingsprogram. Vi har valt att kalla förslaget till kyrkopolitiska handlingsprogrammet för ”En folkkyrka i takt med tiden”. Den rubriken har två delar som tillsammans visar vad som blir det väsentliga inför höstens val. De två delarna visar också var konfliktlinjen kommer gå under valrörelsen.

En folkkyrka, vad står det för i praktiken?  I en kort sammanfattning så är det en kyrka med låga trösklar och där alla ska känna sig välkomna hur ofta de än går dit och hur troende de är. Här går den första konfliktlinjen.

Vi kan säga att Svenska kyrkan på ett sätt är Sollentunas största förening, med över 50% av befolkningen ansluten. Konfliktlinjen handlar om vilka som ska påverka utvecklingen och till vilka hänsyn ska tas i beslutsfattandet. Om man står upp för en öppen folkkyrka så ska alla medlemmar känna sig välkomna och beslutsfattandet ska utgå från dem.

Våra huvudmotståndare i valet är POSK. I deras politik finns det drag av att det är bara de som är aktiva i församlingen och de som är troende som ska bestämma.
I vissas ögon är vi Socialdemokrater en främmande fågel i kyrkan som inte har där att göra. Vi är inte tillräckligt aktiva i församlingslivet, vi för lite troende och på nationell nivå får vi höra att vi för allierade med ärkebiskopen och Kyrkokansliet.

I takt med tiden, detta perspektiv blir tydligare i kyrkomötet än i kyrkofullmäktige. Kyrkomötet innehåller flera grupper som har en annan människosyn än vi. På ett oftast inlindat sätt och ibland utan dimridåer så motverkar de anpassningar till emot modernt samhälle. Det finns fortfarande kvinnoprästmotståndare, det finns motstånd mot samkönade äktenskap, det finns rasism och fördomar mot andra religioner som inte är kristna.


I en folkkyrkan i takt med tiden kan vi inte blunda för samhällsutvecklingen. Det är nödvändigt att svenska kyrkan lever i takt med samtiden. Här har Socialdemokraterna en viktig roll att spela som garant för öppenhet och aktiva ställningstagande i en samtid som blir allt mer konfliktfylld och där intoleransen brer ut sig. Det är den politik vi går på val på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar