tisdag 9 april 2019

Stoppa utförsäljningen av Sollentunahems lägenheter!


I höst påbörjar den moderatledda majoriteten utförsäljningen av hyresrätter i Sollentuna. Då ska det första av tre ”paket” med hyresätter börja säljas ut. Det handlar i första hand om bostäder i Rotebroområdet. De andra två paketen kommer enligt majoritetens plan att säljas 2021 och 2023.

Försäljningspaketen innebär att kommunfullmäktiges beslut från december 2016, efter förslag från den moderatledda majoriteten, om att sälja ut 2000 hyresrätter till andra fastighetsägare nu blir verkliget. De nu aktuella utförsäljningarna är inte de första försäljningarna som skett. Mellan åren 2007 - 2016 ombildades drygt 1 750 hyresrätter till bostadsrätter. Det motsvarar en fjärde del av det antal lägenheter bolaget hade innan ombildningarna påbörjades. Därtill har över 500 lägenheter sålts ut till privata fastighetsägare, framförallt handlar det om en del av Malmvägen som såldes till Wallenstam.


En annan del i kommunfullmäktiges beslut var att Sollentunahem ska byggas 1500 nya hyresrätter. Trots att det har gått nästa tre år sedan beslutet togs har inga nya bostadsprojekt börjat byggas. Det ledde till att Sollentunahem inte kom att färdigställa en enda ny lägenhet förra året och bolaget kommer inte några i år heller. Och detta i ett läge, där det står över 57 000 personer i Sollentunahems kö. Redan idag tar det mellan 8-12 år att få en lägenhet.

Därför är vårt krav tydligt. Sälj inte ut Sollentunahems hyresrätter. Det är särskilt viktigt för att ge unga, nya svenskar och andra grupper som idag har svårt att nå ut på bostadsmarknaden en bostad, samt för att ge möjlighet att byta bostad efter livets olika skeden.

Vi socialdemokrater ser bostaden som en social rättighet. Därför anser vi att det är ett samhälleligt ansvar att trygga bostadsförsörjningen. Vi är beredda att ta det ansvaret.

Vägen till ett sammanhållet Sollentuna kräver en bostadspolitik som bidrar till att möta den tilltagande boendesegregationen. Vi vill ha variationsrika bostadsområden med attraktiva bostadsmiljöer som innehåller olika upplåtelse- och boendeformer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar