lördag 23 mars 2019

Det är viktigt att vi över partigränserna står eniga mot förslaget att försämra busstrafiken till Edsberg!


På kommunfullmäktige den 21 mars ställde jag en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande om det remissförslag som Trafikförvaltningen i moderata styrda Region Stockholm tagit fram och remitterat avseende förändringar av linjesträckningar. Förändringar som skulle ge kraftiga försämringar i busstrafiken till och från Edsberg.

I sitt svar klargjorde kommunstyrelsen moderata ordförande att kommunstyrelsen kommer att lämna ett remissvar som motsätter sig förändringarna.

Vi Socialdemokrater säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, minskar resealternativen, ökar trängseln på pendeltågen och inte minst ger det busstrafiks beroende Edsberg försämrad busstrafik.

I debatten sa jag bland annat:

För oss som bor i Edsberg är busstrafiken extra viktig. Vi har ingen spårburen trafik, vi är beroende att åka buss till och från pendeltåg eller tunnelbana om vi vill åka kollektivt t ex in till Stockholm. Den senaste resvaneundersökningen, från 2015, visar att invånarna i Edsberg reser i genomsnitt längst sträcka per person och dag, nästan 70 kilometer, vilket är ungefär 50 kilometer längre än den totala reslängden per person och dag bland invånarna i Tureberg. Med en så långa resvägar blir en välutbyggd busstrafik extra viktig för att få till ett fungerade vardagsliv.

Jag åker i stort sett dagligen buss mellan Edsberg och Sollentuna Station i rusningstid. Min känsla är att alltfler bussar är nästan fulla, fulla eller överfulla. Nu under vintern har det hänt några gångar att skylten med fullsatt kommit upp innan bussen kommit ut ur Edsberg. Det har jag inte upplevt tidigare. Det har hänt att bussarna varit så fulla att resenärer inte kommit fram till dörrarna så att de kunnat gå av. Då känns det provocerande att Region Stockholm vill genomföra försämringar som riskerar att öka trängseln ytterligare.

Jag är nöjd med det tydliga beskedet från kommunstyrelsens ordförande. Sollentuna kommun kommer att motsätta sig försämringarna av busstrafiken till Edsberg. Det är viktigt att vi förtroendevalda över partigränserna står eniga för en bra busstrafik och arbetar gemensamt mot region Stockholm för att stoppa remissförslaget


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar