fredag 22 mars 2019

Motion bifallen om två nya hållplatslägen för servicelinjen i Edsberg!

På kommunfullmäktige den 21 mars 2019 behandlas en motion om två nya hållplatslägen för servicelinjen 955 i Edsberg. Kommunfullmäktige beslutade att i praktiken bifalla den motion som jag skrivit tillsammans med två partikamrater.

Motionen har sitt ursprung i en rundtur med "vinkbussen" som dåvarande oppositionsrådet Freddie Lundqvist ordnade hösten 2017 där utföraren deltog tillsammans med Socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker. Under den rundturen framkom det ett behov av nya hållplatslägen som ledde till att vi skrev motionen. En motion som nu blev bifallen.

I debatten sa jag bland annat följande:

"Linje 955 är betydelsefull för många äldre i Sollentuna. Utan denna service skulle de få det svårare att klara sitt dagliga liv. Utan ”vinkbussen” skulle många äldre bli beroende av anhöriga eller av färdtjänst för att ta sig till affärer, annan service, vårdinrättningar och till bekanta. Närtrafiken höjer livskvaliten för många.


Den främsta fördelen med närtrafiken är att den har många hållplatslägen också i bostadsområden som inte trafikeras av andra bussar. En del av hållplatserna räcker det att ”vinka” åt bussen och på andra behöver du ringa innan och beställa så att bussen åker en särskild slinga. Närtrafiken trafikerar i dag Tureberg, Häggvik och Edsberg. Vinkbussen är inte minst viktig i en så kuperad kommundel som Edsberg, där uppförsbackarna är många och långa.

Den här motionen har sin grund i våra samtal med Sollentunabor samt med det bolag som kör servicelinjen. Vi har mött frågor kring och önskemål om två nya hållplatslägen för servicelinjen i Edsberg. Två tillsynes enkla lösningar för att ytterligare förbättra trafiken.

I det ena fallet krävs att kommunen anlägger en ”ficka” för bussen att stanna i och det är mittemot Edsbergs äldreboende intill Rösjöskolan. Där finns inget hållplatsläge i närheten.

Det andra önskade nya hållplatsläget är vid Edsbergs vårdcentral. Där finns en ”ficka” att stanna i, men det får inte användas för detta syfte i nuläget. 

Vi är glada över det positiva bemötandet av vår motion fått och att Kommunfullmäktige nu uppdrar åt natur- och tekniknämnden att anlägga två nya hållplatser. Vi är övertygande om att många resenärer kommer bli ännu gladare när närtrafiken så småningom väl får nya hållplatslägen vid Edsbergs äldreboende som vid Edsbergs vårdcentral.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag vilket också innebär bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar