söndag 17 mars 2019

Nu hotas busstrafiken till Edsberg av försämringar igen!


I veckan presenterade Region Stockholms trafikförvaltning ett förslag till förändrade linjesträckningar för busstrafiken. Förslaget är nu ute på remiss till bl a länets kommuner.  Vissa av förslagen i remissen förslag skulle på ett påtagligt sätt försämra vardagen för många Sollentunabor, inte minst i Edsberg. Det fanns liknande förslag i motsvarande remiss förra året och då yttrade sig Sollentuna kommun kraftfullt mot förslaget, vilket säkerligen bidrog till det dåvarande förslaget inte genomförts. Nu återkommer förslaget något modifierat igen.

Edsberg är en kommundel som är beroende av busstrafik för att få till en fungerande pendling. Under de kommande åren kommer Edsbergs befolkning att öka genom att fler bostäder byggs, såväl i nuvarande Edsberg och i det kommande Väsjöområdet. Behovet av en kapacitetsstark busstrafik kommer att därmed att öka. Remissens förslag leder till en försämrad busstrafik samtidigt som Edsbergsborna blir fler.


I förslaget föreslås att linje 607 kortas av till att transportera sträckan Sollentuna station till Danderyds sjukhus. Det gör att alla som vill åka till eller från hållplatser söder om Sollentuna station tvingas byta buss. Ett exempel på det är att t ex en skolklass från Helenelund som ska åka till Sollentunavallen eller simhallen måste byta buss vid Sollentuna Station.

Förslaget innebär också att direktbussen 526 försvinner. Den går i dag mellan Edsberg och Sergels Torg. Direktbussen har i årtionden underlättat för Edsbergbor att åka direkt till och från Stockholms innerstad i rusningstrafik. Genom detta kommer antalet resenärer på redan överfulla pendel- och tunnelbanetåg öka.

Under förra året mötte jag och mina partikamrater ett stort gensvar från Edsbergborna när vi pratade om trafikförvaltningens dåvarande förslag. Det var många som blev upprörda och oroliga över hur förändringarna skulle påverka deras vardag.

Jag kommer att ställa en enkel fråga till kommunstyrelsens moderata ordförande på kommunfullmäktige den 21 mars som lyder: ” Kommer Sollentuna kommun, i det kommande remissvaret, precis som 2018, motsätta sig förslagen som försämrar busstrafiken för bl a Edsbergsborna?”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar