lördag 9 mars 2019

Bra arbete av Socialtjänsten i Sollentuna för ett mer jämställt ekonomiskt bistånd!



Socialkontoret i Sollentuna har arbetat konsekvent med att göra utbetalandet av ekonomiskt
bistånd med jämställt. Tidigare gick pengarna till mannen i två av tre fall när familjer ansökte om ekonomiskt bistånd i Sollentuna. Arbetet har i praktiken skett genom att aktivt fråga familjer som ansöker om ekonomiskt bistånd vem som ska få utbetalningarna, Resultatet har blivit att fler kvinnor fått hela bistånden. Alternativet att dela på bistånden har inte varit lika intressant. Orsaken till att familjerna inte ville dela på pengarna var att de ofta hade rutiner, till exempel att den ena parten alltid betalade hyran via sitt autogiro. En annan positiv effekt av att kontoret frågar, är att det blir enklare för personalen att upptäcka fall av ekonomiskt våld, där den ena parten i relationen tar kontroll över ekonomin.

Socialnämnden beslutade i oktober 2017 att ge de enheter som handlägger ekonomiskt bistånd i uppdrag att i dialog med hushållen aktivt arbeta för en mer jämställd utbetalning av ekonomiskt bistånd. Det uppdraget återrapporterades i maj 2018 och uppdrag gavs om att fortsätta med motivationsarbete för en mer jämställd utbetalning av ekonomiskt bistånd och för att motverka att den ena parten blir helt ekonomiskt beroende av den andre.

En första kontroll januari tom april 2017 visade att mannen var ensam betalningsmottagare i 75 % av hushållen bestående av 2 vuxna. (Totalt 138 hushåll). För de första fyra månaderna 2018 var mannen ensam betalningsmottagare i 82 % av hushållen. En genomgång perioden juni tom slutet av november 2018 visar att mannen är ensam betalningsmottagare i 68 % av hushållen. För 28% går utbetalningen till kvinnan och för 4 % utbetalas beloppet till båda. Totala antalet hushåll var 114.

En redovisning gjordes också av hur det ser ut för nya ärenden under samma period, dels flyktingar mottagna under 2018 och dels nya ansökningar till mottagningsgruppen på enheten för ekonomiskt bistånd. I de 20 flyktingfamiljer med två vuxna som tagits emot under 2018 och fått utbetalning under juni tom november gick betalningen till kvinnan i 10 hushåll, till mannen i 8 och delades för 2 hushåll. I mottagningsgruppen på ekonomiskt bistånd har man tagit emot 8 nya hushåll bestående av två vuxna. För dessa gick utbetalningen till mannen i 6 hushåll. En förklaring till att utbetalningarna fördelas jämnare för de mottagna flyktingarna kan vara att hushållen ännu inte hunnit ordna rutinerna för sin ekonomi, men autogiron, e-fakturor och liknande.

Det ska bli spännande att fortsätta följa det spännande arbetet framöver och se vilken effekt det kommer att få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar