torsdag 11 april 2019

Edsberg hotas av försämrad busstrafik – igen!


Trafikförvaltningen i moderata styrda Region Stockholm har tagit fram och remitterat ett förslag om förändrade linjesträckningar som ger kraftiga försämringar i busstrafiken till och från Edsberg. Det är inte första gången trafikförvaltningen lägger förslag om försämringar i busstrafiken till bl a Edsberg. Ett snarlikt förslag lämnades och avvisades förra året.

För oss som bor i Edsberg är busstrafiken extra viktig. Vi har ingen spårburen trafik, vi är beroende att åka buss till och från pendeltåg eller tunnelbana om vi vill åka kollektivt t ex in till Stockholm.

I förslaget föreslås att linje 607 kortas av till att endast köra sträckan Sollentuna station till Danderyds sjukhus. Det gör att alla som vill åka till eller från hållplatser söder om Sollentuna station tvingas byta buss. Ett exempel på det är att t ex en skolklass från Helenelund som ska åka till Sollentunavallen eller simhallen måste byta buss vid Sollentuna station. Förslaget innebär också att direktbussen 526 försvinner. Det är en linje som sedan årtionden underlättat för Edsbergbor att åka direkt till och från Stockholms innerstad i rusningstrafik.

Jag åker i stort sett dagligen buss mellan Edsberg och Sollentuna Station i rusningstid. Min känsla är att alltfler bussar är nästan fulla, fulla eller överfulla. Nu under vintern har några gånger skylten med fullsatt kommit upp innan bussen kommit ut ur Edsberg. Det har också hänt att bussarna varit så överfulla att resenärer inte kommit fram till dörrarna så att de kunnat gå av. Då känns det provocerande att Region Stockholm vill genomföra försämringar som riskerar att öka trängseln ytterligare.

Vi Socialdemokrater säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, som minskar resealternativen, som ökar trängseln på pendeltågen och som inte minst ger det busstrafiks beroende Edsberg försämrad busstrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar