fredag 26 april 2019

Snarstucket av majoriteten att inte bifalla motion som blir verklighet!

På kommunfullmäktige den 25 april 2019 behandlades min och Lilian Lamas motion om att uppmärksamma att kommunfullmäktige i Sollentuna fyller 100 år i maj 2019. Vi lämnade in motionen i april 2018 och då hade hade inte förberedelserna påbörjats. Nu ska KF uppmärksammas den 11 maj med en särskild tillställning. Trots detta bifölls inte motionen. Vid kommunfullmäktiges behandling visade det sig att S, V och SP stod bakom motionen. MP lade ner sina röster. De fyra majoritetspartierna med sedvanligt stöd av SD ville inte bifalla motionen.

I debatten sa jag ungefär följande:

"Den 11 maj 1919 slogs klubban för första gången i bordet och det första sammanträdet med Sollentunas kommunalfullmäktige inleddes. Sedan den dagen är kommunfullmäktige kommunens högsta beslutande organ och därmed den yttersta symbolen för den lokala demokratin i Sollentuna.

Den svenska demokratin är inte mer än hundra år gammal. I december 2018 var det 100 år sedan riksdagen fattade beslut om att införa allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Nu i maj 2019 är det 100 år sedan kommunfullmäktige i Sollentuna samlades för första gången som valda representanter för Sollentunaborna. 100 år är inte en särskilt lång tid, inte längre än att mina mor- och farföräldrar föddes i en tid då rösträtten inte var allmän och lika varken för män eller kvinnor.

Lilian Lama och jag skrev vår motion för ett år sedan för att påminna om att det är av vikt att Kommunfullmäktige uppmärksammar sitt 100 års jubileum på lämpligt sätt med formellt högtidlighållande och även med aktiviteter för lyfta fram den lokala demokratin mot t ex förskolor och skolor. Nu står det klart att så kommer att ske och då borde man kunna tro att vår motion skulle bifallas. Men så är inte fallet. Trots att båda våra att-satser i praktiken bifalls. Det känns lite snarstucket. I en så viktig fråga som demokrati borde vi kunna jämka oss.

Den här motionen hade jag önskat fått en lite snabbare behandling än prick ett år efter den lades.

Den svenska demokratin står på en stark grund. De grundläggande fri- och rättigheterna har en stabil förankring i befolkningen. Valdeltagandet är högt. Tilliten till demokratiska institutioner och mellan människor är stor. Samtidigt sker stora förändringar i omvärlden. Demokratier försvagas och utmanas. Utmaningarna finns även i Sverige. Demokratin kan därför inte tas för given och måste vinnas för varje ny generation.

Avslutningsvis yrkar jag, precis som (S) gjorde i kommunstyrelsen, att den första att-satsen i motionen ska anses besvarad och att den andra att-satsen i motionen ska bifallas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar