fredag 26 april 2019

Bokslut för trafik- och fastighetsnämnden!

På kommunfullmäktige den 25 april 2019 behandlades årsredovisningen för 2018. Jag var uppe i debatten om trafik- och fastighetsnämndens årsredovisning. Med anledning av att trafik- och fastighetsnämnden lades ned i samband med mandatperiods skiftet blev debatten också en summering av de åtta år som nämnden existerade.

Jag debatten sade jag ungefär detta:

"Jag vill inleda med att tacka mina kollegor i nämnden under den nyligen avslutade mandatperioden för ett gott och konstruktivt samtalsklimat. Stort tack också till alla ytterst kompetenta tjänstemän som arbetade på det dåvarande trafik- och fastighetskontoret. Nu är det definitivt över. Med denna debatt är trafik- och fastighetsnämndens tid över – åtminstone för den här gången.

Trafik- och fastighetsnämnden har ansvarat för en stor mängd frågor som avgör hur det är att bo i Sollentuna. Hur Sollentunaborna lever sitt vardagliga liv påverkas av vilken standard det är på gångvägar, cykelbanor och vägar. Om snöröjningen fungerar, om parker och naturmark är välskötta. Om fastigheterna där man tillbringar dagarna erbjuder en bra arbetsmiljö eller om och hur det är skyltat i det naturreservat där du tar en promenad. Allt är frågor som trafik- och fastighetsnämnden ansvarar för.

Listan på vad nämnden uträttat under det här året och den här mandatperioden är lång. En del är gamla försyndelser där man kommit i kapp. Några viktiga punkter som jag vill lyfta fram är utvecklingsplanen för skötsel av parkmark och grönområden som tagit fart under året, parkeringsplanen har alltmer gått ifrån plan till verklighet, en ökad satsning på julbelysning, fortsatt arbete med cykelplanen och mängde av andra saker. Flera nybyggda och renoverade skolor och förskolor kunde tas i drift under året. Nya konstgräsplaner och ispister beslutades det om under året. Det är mycket på gång och många till synes små projekt för att göra Sollentuna bättre.

När det gäller det ekonomiska resultatet så är den nästan perfekt precision mot budgeten vad gäller driftbudgeten även för detta år, men så är det inte med investeringsbudgeten. Noteringen för i år är att 60% investeringsbudgeten användes under 2018. Det kan låta mycket att 40% av budgeten inte användes. Sett till de år TFN funnits är det den tredje högsta andelen. Den högsta andelen var 86% och den lägsta 19% av budgeten.

Det är naturligtvis inte bra att budgetmedlen inte används till att genomföra investeringsbeslut. Skälen är inte sällan att projekten försenats av olika skäl. Upphandlingar har tagit längre tid, projekt har överklagats, projekt har av olika skäl skjutits till nästa år osv Processerna kring inte minst fastighetsinvesteringar fungerar bättre än vad de gjorde för några år sedan. Kommunens investeringstakt har skruvats upp.

2018 var det år TFN gjorde av med mest pengar på fastigheter 455 mkr, men budgeten var 748 mkr. Takten har skruvats upp, men de behov som budgeten pekar på är större.

Jag tror att mycket av svaret finns att finna i hur processen ser ut. I dag lämnas underlagen till budgeten runt årsskiftet ett år innan budgeten ska börja gälla. Budgeten fastställs ett halvår innan den ska börja gälla. Det gör att det i praktiken går två år mellan underlagen till budgeten tas fram tills budgetåret tar slut.

Kommunens investeringstakt kommer att öka de kommande åren. Kraven ökar. Då är det viktigt att kommunen blir ännu effektivare på att verkställa fattade beslut och använda avsatta medel. Styrningen måste bli ännu bättre. Det är uppdrag som nu med varm hand lämnas över till kommunstyrelsen och Sollentuna kommunfastigheter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar