tisdag 16 april 2019

Hyressättning i skolverksamhet är en evig fråga!


En evig fråga är hur förskolor och skolor ska betala hyror för sina lokaler. I Sollentuna blev frågan som jag förstått det aktuell under 1990-talet i samband med att skolpeng infördes och friskolor började etablera sig i kommunen. I det läget var det nödvändigt att utforma ett ersättningssystem som också innefattade hyreskostnader.

Från mina år i barn- och ungdomsnämnden (1999-2010) minns jag långa och bland intensiva diskussioner om detta. En skiljande fråga var om hyran skulle bakas in i skolpeng/barnomsorgscheck eller om den skulle ligga vid sidan om den som en särskild ersättning. Från (S) gruppen drev vi frågan att den skulle särskiljas från ersättningen för undervisning osv. Det upplevdes vid den tiden allmänt så att konstruktionen av ersättningssystemet gjorde att antingen hade du moderna renoverade lokaler med högre hyra eller så hade du mer pengar till främst undervisning. Vid den tiden fanns också något som hette lokalbidrag till friskolor som hade en högre hyresnivå än den nivå som kommunens egna lokaler högst hade.


Tiden gick och det skruvades i och ändrades i såväl ersättningssystem som hyressättningssystem. Jag hamnade sedan i trafik- och fastighetsnämnden (2015-2018) och blev motpart till barn- och ungdomsnämnden. Från arbetet i den nämnden minns jag hur vi vid nybyggnation av nya skolor diskuterade om skolorna skulle klara de förväntade hyresnivåer som nybygget medförde enligt gällande hyressättningssystem. I det sammanhanget diskuterades att vissa fördyringar inte skulle räknas in i det som påverkade hyresnivån.

Frågan om hyressättning för en verksamhet som förskolor och skolor är naturligtvis komplex och det är svårt att hitta ett system som är fullt ut rättvist. Det gör att det blir en evig fråga.  

Inför kommunfullmäktige den 25 mars 2019 har jag ställt en interpellation till utbildningsnämndens ordförande om hyressättning för förskolor och skolor.

”Idag betalar förskolor och skolor för lokalhyran genom barnomsorgschecken respektive skolpengen. Det innebär att förskolor och skolor med nyare lokaler får använda större delen av pengarna till hyror och mindre till lärare och undervisning. Den ekonomiska utvecklingen visar att den delen av pengen som ska gå till hyror kommer fortsätta öka. Det här är en utmaning förskolor och skolor i Sollentuna står inför.

Med bakgrund i ovanstående frågar jag Utbildningsnämndens ordförande:

-          Vilka åtgärder tänker majoriteten vidta för att förskolorna och skolor ska klara denna utmaning?”
                     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar