fredag 12 april 2019

Nu blir det äntligen, åtminstone några, hyresrätter i Silverdal!


I veckans nummer av Vi i Sollentuna kan vi läsa om att det varit byggstart för 52 hyresrätter i Silverdal. Det är Heba fastigheter som ska bygga dem intill det så kallade Pfizer-huset. Hösten 2020 väntas de 52 nya hyresrätterna bli klara och redo för inflyttning.

Det är verkligen på tiden att det byggs hyresrätter i Silverdal. I det avtal som kommunen skrev år 2000 med JM och Skanska om exploateringen av Silverdal framgick det tydligt att Silverdal skulle bebyggas med olika upplåtelseformer, även hyresrätter. Först nu snart 20 år senare börjar hyresrätterna byggas.

Den punkt i beslutet kring avtalet med Silverdalskonsortiet (bestående av byggbolagen JM och Skanska) om att det skulle byggas hyresrätter tillkom på initiativ av det dåvarande oppositionsrådet Roland Grip (S) som långsiktigt drev på att det skulle in i hyreravtalet. Sedan har det tagit tid. Konsortiet har inte visat särskilt stort intresse att genomföra den del avtalet, även om det genom åren varit tydligt att de insett att de inte kan komma undan den punkten. Nu blir det totalt 52 hyresrätter, vilket motsvarar några få procent av de bostäder som byggts i Silverdal. De övriga projekt i Silverdal som pågår eller planeras innehåller i nuläget inga ytterligare hyresrätter.

I artikeln uttrycker säger miljö- och byggnadsnämndens moderata ordförande följande:
Det behövs blandade bostäder, inte bara bostadsrätter. Och det är för att vår befolkning har en blandad struktur. Alla har inte möjligheten att köpa en bostadsrätt.”

Med den bakgrunden visar detta citat från (M) att den moderatledda majoriteten talar på ett sätt och agerar på ett annat sätt. Den bilden förstärks med att mellan åren 2007 - 2016 ombildades drygt 1 750 hyresrätter till bostadsrätter. Det motsvarar en fjärde del av det antal lägenheter Sollentunahem hade innan ombildningarna påbörjades. Även om Sollentunahem och några andra byggbolag har byggt nya hyresrätter under tidsperioden så har antalet hyresrätter totalt minskat och kötiderna blivit längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar