söndag 4 februari 2018

Nu blir det äntligen teleslingor i alla sammanträdesrum!

I höstas skrev jag och min partikamrat Gunilla Hultman en interpellation om behovet av teleslingor i kommunens sammanträdesrum. Det kan verka som en liten fråga i sammanhanget, men för många en viktig fråga. Vi har väl alla varit med på möten där någon ropat över rummet. Tala tydligare, använd mikrofon. I många fall hjälper det. För de som använder hörapparat finns det ytterligare hjälpmedel. Teleslinga eller hörslinga som det också kallas är ett sådant hjälpmedel. Om en sådan finns installerad i ett rum eller plats förstärks ljudet i hörapparaten. I Tureberghuset fanns då teleslinga installerat i tre sammanträdesrum och enligt användare fungerade de inte särskilt bra utan det fanns brus.

Det finns dessutom reglerat i kommunallagen att förtroendevalda med funktionshinder ska kunna delta på samma sätt som andra förtroendevalda. I 4 kapitlet 33 § i kommunallagen står följande:  ”Kommuner och landsting skall verka för att förtroendevalda med funktionshinder kan delta i handläggningen av ärenden på samma villkor som andra förtroendevalda. Lag (2002:249).” Hörselnedsättning räknas som ett funktionshinder, I detta sammanhang ska också noteras att det i kommunallagen står ”handläggning av ärenden” och inte bara beslutande sammanträden.

Interpellationen bemöttes lite surt av kommunstyrelsens moderataordförande som uppenbart tyckte att det var en oviktig fråga och framförde i debatten att det inte var et problem. Debatten måste dock ha väckt andra krafter som han inte räknat med.

I december 2017 genomfördes en enkätundersökning mot kommunens förtroendevalda. En del av frågorna handlade om behovet av teleslingor. Denna enkätundersökning har inte redovisats offentligt, men den ledde ändå till att det redan i januari 2018 rapporterade i kommunstyrelsens arbetsutskott att teleslinga ska installeras i ytterligare ett sammanträdesrum. Det gör att de rum där nämnderna har sammanträden nu har teleslinga installerat. Dessutom kommer portabla hörselslingor köpas in. En annan brist tidigare är att det inte funnits tydlig information om var det finns teleslinga och instruktioner om hur de fungerar. Sent ska syndarna vakna…

Den boll som Gunilla och jag satte i rullning i höstas har nu i sin förlängning sett till att den moderata kommunledningen till slut insett vikten av att ta frågan om teleslinga på allvar.

Det här kan ses som ett exempel på att ihärdigt oppositionsarbete även kan flytta en trögrörlig moderatledd majoritet åt rätt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar