söndag 18 februari 2018

Avslag till att en procent av byggkostnaden ska gå till konstnärlig utsmyckning!

På kommunfullmäktige den 15 februari behandlades den motion om att en procent av byggkostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska användas till konstnärlig utsmyckning, som jag skrivit tillsammans med Tanja Bojovic och Berit Forsberg. Den moderatledda majoriteten beslutade tyvärr att avslå motionen.

I debatten sa jag ungefär följande:

"Konst har stor betydelse för människors välbefinnande. Den kan beröra, stimulera, roa, oroa, inspirera eller locka till eftertanke. Samtidigt bidrar konsten till att skapa upplevelser för dig som bor, arbetar eller är på besök i kommunen. Den offentliga konsten – som alla har tillgång till – är en del av vårt demokratiska samhälle. Konsten bidrar helt enkelt till att öka livskvaliteten.

Det var med den grunden som vi skrev den här motionen om att en procent av kostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning.

I den här salen pratar vi ofta om trivsamma utemiljöer. Konst bidrar till detta. Det skapar naturliga mötesplatser och sätter i gång fantasin. Visst kan det medföra högre kostnader. Allt handlar dock inte bara om pengar, det finns andra samhälleliga värden som vi också ska värna.

Sollentuna kommun har en hel del exempel på konstnärlig gestaltning kring sina byggnader. Till exempel Vevax vid Rudbeckskolan och Gäddleken på Turebergs park. Merparten av dessa tillkom under tiden fram till 1980-talet. Därefter har den konstnärliga gestaltningen tonats ner. Det är dags att vända utvecklingen.

Vårt förslag är inget nytt eller något vi hittat på själva, utan något som har en lång tradition och spridning. Förslaget grundar sig i en rekommendation från 1937 av det då nybildade Statens Konstråd om att en procent av kostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning.

Ett antal kommuner har genom åren följt rekommendationen. Stockholms stad har sedan 1963 ett mål om detta. Ett annat exempel är Enköping som införde detta 2001. Vi anser att det nu är dags för Sollentuna kommun att anta en liknande målsättning. En målsättning som ska följas även av de bolag som ingår i kommunens bolagskoncern.

Genom enprocentregekommendationen får konsten en genomtänkt och självklar plats i offentligheten. Konstnärer skapar konst som är gjord just för den specifika byggnaden eller arbetsplatsen. Konsten ger platsen en identitet och gör att miljön blir unik. 

Enprocentsregeln bidrar till att konst är ett naturligt inslag i människors närmiljö. Den offentliga konsten har alla tillgång till och den är en del av vårt demokratiska samhälle.


Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar