söndag 18 februari 2018

Kommunfullmäktigedebatt om kommunens nya åtgärdsprogram mot buller

En av de debatter som jag var uppe och debatterade på kommunfullmäktiges sammanträde den 15 februari 2018 var kring kommunens nya åtgärdsprogram mot buller.

Jag tryckte bl a på vikten av att förstärka arbetet mot de statliga myndigheterna, främst Trafikverket och Svedavia. Den nya liberala ordföranden i Miljöutskottet höll med om att Sollentuna kommun behöver förstärka det arbetet.

I debatten sa jag ungefär så här:

"Trafikbuller stör många Sollentunabor i sin vardagliga livsmiljö. Drygt 17 000 Sollentunabor kan inte föra samtal i normal samtalston utanför sin bostad.

Åtgärdsprogrammets syfte är att skapa en bättre ljudmiljö och minska bullrets negativa påverkan på människor i Sollentuna kommun. Sollentuna har som vi alla vet ett utsatt läge med vägar, järnvägar och flyg som passerar genom och över kommunen. Det skapar stora utmaningar och kräver insatser för att garantera alla Sollentunabor en så bra livsmiljö som möjligt.

Sollentuna kommun har en i åtgärdsprogrammet en gedigen plan för det kommande arbetet. Det är mycket som är bra i programmet och det finns med viktiga tankar om planering och insatser. Det är dock i bullerproblematiken endast en begränsad del som kommunen själva styr över. En hel del kräver samarbete med andra inte minst statliga myndigheter som trafikverket och Svedavia. Vi ser ett behov av att kommunen ytterligare intensifierar arbetet mot Trafikverket och Svedavia för att få ner bullernivåerna från de olika trafikslagen.

Vi välkomnar att åtgärdsprogrammet, förutom boendemiljöer och parker/rekreationsområden,  pekar ut förskolors och grundskolors inne- och utomhusmiljöer som områden där kommunen ska arbeta långsiktigt med bullerreducerande åtgärder. För höga bullernivåer i förskola och skola påverkar hälsa och inlärningsmiljön på ett negativt sätt.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar