måndag 5 februari 2018

Fem miljoner mer till vård och omsorg är ingen kraftfull satsning!

Under de senaste åren har vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna genomfört stora besparingar i verksamheten. Något som den moderatledda majoriteten oftast liknat närmast vid tekniska justeringar som inte påverkar de äldre nämnvärt. Det har också funnits en ovilja hos den moderatledda majoriteten att skjuta till mer pengar till vård- och omsorgsnämnden utan i stället låtit nämnden gå med något de kallat ”accepterat underskott”. 2016 var det 22 miljoner kronor, 2017 20 miljoner kronor och för 2018 är det ”accepterade underskottet” 5 miljoner kr. Från 2019 har de tänkt sig att nämndens budget ska vara i balans.

I kommunens nyhetsbrev daterat till den 30 januari 2018 står följande: “2017 beslutades om en stark budget med kraftfulla satsningar på skola, omsorg och trygghet”. När du läser det citatet kan du tro att det skjutits mer pengar till vård- och omsorgsnämnden så att den kommunala budgeten för 2018 innehåller en kraftfull satsning på vård och omsorg. Så är inte fallet.

Vid en första anblick ser det ut som att vård- och omsorgsnämndens budgetram ser det ut som den utökats med 19,9 mkr mer än 2017. Det är dock inte hela sanningen. De 19,9 mkr bortser från de ”accepterade underskotten”. Denna budgetteknik gör att ”alla” pengar som nämnden i verkligheten har att tillgå inte syns. Från Socialdemokratiskt håll vi ifrågasatt denna budgetteknik, utan anser att det rimliga hade varit att de ”accepterade underskotten” skulle förts in som en uppräkning av budget.

Om vi tittar på hur siffrorna ut för i år och förra året med de ”accepterade underskotten” inkluderade:

2017 934,9 miljoner kr (accepterat underskott 20 mkr inkluderat. 914,9 mkr utan)
2018 939,8 miljoner kr (accepterat underskott 5 mkr inkluderat. 934,8 mkr utan)

När du jämför dessa siffror ser siffrorna så ser du att tillskottet i praktiken är cirka 5 miljoner kr. I den retorik som den moderata använder låter det som att vård- och omsorgsnämnden har 19,9 miljoner kr i tillskott plus 5 mkr mer år 2018 jfr år 2017 dvs 24,9 mkr. Så är inte fallet. Det som saknas i deras retorik är att nämna att det "accepterade underskottet" minskat från 20 miljoner kr till 5 miljoner kr dvs med 15 miljoner kr. Så för den moderata kommunledningen i Sollentuna är alltså ett tillskott på fem miljoner kronor en kraftfull satsning på vård och omsorg. Det tror jag inte Sollentunaborna går på.

Vi Socialdemokrater har ambitioner för äldreomsorgen i Sollentuna. Det visade vi i vårt budgetförslag för 2018 där vi avsatte 950,8 miljoner till vård- och omsorgsnämnden vilket gör att det i praktiken ger ett tillskott på ytterligare 11 miljoner kr mer än vad den moderatledda majoriteten i avsatt. Vi ville använda pengarna främst för att säkerställa en hög kvalitet i verksamheterna och till att höja ersättningen till hemtjänsten.


Det räcker inte med mer pengar. Det krävs också mer strukturella förändringar för att långsiktigt utveckla vård och omsorg i Sollentuna. Vi vill se över och utveckla kommunens styr- och ersättningssystem så att kommunen alltid har det slutgiltiga avgörandet om vilka som utför omsorg i Sollentuna. Vi kommer fortsätta utveckla vår politik under våren och presentera den för Sollentunaborna i god tid innan valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar