söndag 18 februari 2018

Kommunfullmäktigedebatt om microplaster!

Ett av de ärenden som jag var uppe och debatterade på kommunfullmäktige den 15 februari var kring en motion från Vänsterpartiet om microplaster. Från den Socialdemokratiska gruppen yrkade vi avslag till motionen bl a för att det hänt en hel del inom området sedan motionen skrevs för ungefär ett år sedan.

I debatten sa jag ungefär så här:

"Varje minut hamnar skräp motsvarande en full sopbil i världshaven – mycket av det är plast. Det kan handla om engångsartiklar som används i några sekunder, sedan slängts i naturen och till slut hamnat i haven där de flyter omkring i hundratals år. Om vi inte gör något varnar forskare för att det kan finnas mer plast än fisk i haven år 2050”.

Plast och mikroplaster uppmärksammas allt mer och mer som ett väldigt stort problem i våra hav. Plasten kommer från många håll. När vi går på kommunalt plan så är våra konstgräsplaner en inte obetydlig källa till att att mikroplaster sprids. Om ingen rening sker vid fotbollsplanerna förs både plaststrån och gummigranulat ut i dagvattnet och sedan vidare. Det är en fråga som behandlats i trafik- och fastighetsnämnden. En plan för hur rening ska kunna ske har tagits fram och bollen har skickats till kommunstyrelsen eftersom att reningen kommer medför en ökad investeringskostnad.

Vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. I svaret betonas att det pågår ett arbete på nationell nivå kring nationella insatser. En hel del initiativ är säkerligen att vänta och att kommunen avvaktar detta. Det är en rimlig väg i nuläget. Däremot ska naturligtvis kommunen redan nu tänka på frågan och inte fatta beslut som ökar spridningen av mikroplaster.

Kommunen har redan ett ambitiöst miljömål., nämligen att vi år 2040 inte ska tära på jordens resurser och att utsläppen av växthusgaser ska vara noll. Det förpliktigar och beaktas även t ex när nya konstgräsmattor ska anläggas"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar