tisdag 19 december 2017

Nya konstgräsmattor ett sätt att minska mikroplasterna i haven!


Varje minut hamnar skräp motsvarande en full sopbil i världshaven – mycket av det är plast. Det kan handla om engångsartiklar som används i några sekunder, sedan slängts i naturen och till slut hamnat i haven där de flyter omkring i hundratals år. Om vi inte gör något varnar forskare för att det kan finnas mer plast än fisk i haven år 2050”. Så skriver tre statsråd i den rödgröna samarbetsregeringen i debattartikel i Aftonbladet den 19 december 2017.

I artikeln pekar de tre statsråden ut konstgräsplaner som en av bovarna bakom att allt mer mikroplaster hamnar i haven. De tillkännager också i artikeln ett uppdrag till naturvårdsverket om att undersöka om det bör tas fram särskilda regler som styr hur planerna ska anläggas och skötas för att minska utsläppen av mikroplaster.

I Sollentuna har vi redan tagit initiativ i denna fråga. På trafik- och fastighetsnämndens sammanträde den 15 juni 2017 hade nämnden att fatta beslut om investeringar av nya konstgräsmattor som ersättning på Helenelunds IP, Edsbergs sportfält och Norrvikens IP som tjänat ut efter runt 10 år. Nämnden fattade enhälligt beslut att ge uppdrag att förbättra dagvattenhanteringen vid planerna så att mindre plast kommer ut i dagvattnet.

Uppdraget återrapporterades sedan på nämndens sammanträde den 26 oktober där vilka åtgärder som borde genomföras redovisades. Det handlar om att förhindra att plasten försvinner ut i dagvattnet. Konstgräsplaner medför förutom plastgräset också gummigranulat som används för att gör att planerna blir bra att spela fotboll på. Sollentuna använder en mer miljövänlig typ av konstgräsplaner och granulat, men det finns ändå en påtaglig miljöpåverkan. Om ingen rening sker sköljs med tiden både plaststrån och gummigranulat av planen, till exempel när det regnar eller när man snöröjer, och hamnar i dagvattnet.


I Sollentuna ligger nu frågan hos kommunstyrelsen. Trafik- och fastighetsnämnden är enig om att insatser måste till, men då kostnaden genom de ytterligare åtgärderna i samband med anläggningen av de nya konstgräsmattorna stiget från 14,5 mkr till 31 mkr så behöver kommunstyrelsen hantera frågan och skjuta till ytterligare budgetmedel för att anlägga de nya gräsmattorna.

Förhoppningsvis och sannolikt kommer kommunstyrelsen ge klartecken för konstgräsplanerna trots den ökande kostnaden. Utifrån Sollentunas kommuns miljöambitioner borde ett klartecken vara självklart. Sollentuna kommun har ett ambitiöst mål inom miljö- och klimatområdet, nämligen
att vi år 2040 inte ska tära på jordens resurser och att utsläppen av växthusgaser ska vara noll. Det förpliktigar och borde självklart beaktas även när nya konstgräsmattor ska anläggas.

Jag avslutar detta inlägg på samma sätt som de tre statsråden avslutar sitt debattinlägg:

Små partiklar kan innebära stora problem. Det är redan känt att mikroplasterna kan skada livet i havet, men mindre är känt hur de påverkar oss människor och annat liv på land. Samtidigt har det blivit allt mer tydligt vilka källorna till mikroplasterna är. Med den kunskapen är det nu vårt ansvar att agera.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar