söndag 17 december 2017

Allemansrättens stig skulle få fler att lära sig uppskatta allemansrätten!

I våras lämnade jag lämnat in en motion till kommunfullmäktige, tillsammans med partikamraterna Mette Hildingsson och Swapna Sharma, där vi föreslår vi att det skapas en allemansrättens stig i någon av Sollentunas naturreservat. Nu har trafik- och fastighetsnämnden yttrade sig över motionen. Nämnden ansåg att motionen skulle anses besvarade.

I Sollentuna kommun finns det fyra naturreservat, Östra Järvafältet, Rösjöskogen, Törnskogen och Tegelhagsskogen. De är uppskattade av många Sollentunabor. Vi vill fortsätta utveckla naturreservaten och önskar att fler Sollentunabor hittar till dem.

Vårt syfte med motionen var såväl att berika Sollentunas barnkultur och att lära våra barn om vikten att värna miljön samt att på ett lustfyllt sätt lära barnen mer om sina rättigheter och skyldigheter i sin omgivning. En allemansrättens stig kan bli ett populärt besöksmål för barnfamiljer och förskolor i och runt omkring Sollentuna, och en aktivitet som bidrar till hälsa och rörelse. I dag finns bl a en allemansrättens stig iTyresta naturreservat söder om Stockholm. Den kallas ”allemansråttans stig” och invigdes i februari 2017. Den är 700 meter lång och har skapats tillsammans med ”Håll Sverige Rent”.

I remissvaret trycker trafik- och fastighetskontoret på att Naturvårdsverket har tagit fram ett antal foldrar och filmer om allemansrätten. I tjänsteutlåtandet beskriver också kontoret vilka insatser om planeras under 2018 i form av t ex handledning för diskussioner i förskolor och skolor, anslag på anslagstavlor och länkar på kommunens hemsida. Kontoret anser att dessa insatser har större effekt än skapandet av ett allemansrättens stig.


Vi ser naturligtvis positivt på att Sollentuna kommun arbetat med att sprida allemansrätten under lång tid och att det arbetet ytterligare ska utvecklas. Inrättandet av en allemansrättens stig i någon av våra fyra naturreservat skulle kunna bli ytterligare en insats för att sprida allemansrätten. En allemansrättens stig kan användas som en attraktion som ytterligare kan locka t ex förskolor och skolor att besöka våra naturreservat och lära fler att uppskatta att vara ute i naturen. Vi kommer fortsätta att driva att kommunfullmäktige ska bifalla motionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar