tisdag 19 december 2017

Goda intentioner om parkskötsel räcker inte om resurser saknas!

En av de frågor som jag särskilt bevakat sedan jag valdes in i trafik- och fastighetsnämnden är frågor kring skötsel av park- och naturmark. Vi har drivit den bl a genom en motion om bättre skötsel av ”glömda” områden.

I april 2016 antog trafik- och fastighetsnämnden i full enighet en plan för ” Utveckling av skötsel av park och natur ”. De grundläggande intentionerna och ambitionerna i planen för utveckling av skötsel av park och natur är mycket goda. Vi står helt bakom de fyra målområdena i planen. Målområdena är:

  1. Avgränsa och kategorisera kommunens parker och grönområden
  2. Kvalitetssäkra värden och funktioner i parker och naturområden genom rätt skötsel
  3. Säkerställa en god tillgänglighet till kommunens parker och naturområden  
  4. Förebygga och hantera effekterna av klimatförändringar



För att genomföra planen enligt tankarna behövs tillräckliga ekonomiska och personella resurser för att klara åtagandet. Det har tidigare konstaterats att den moderatledda majoriteten inte tillförde några extra pengar för att förverkliga i budgeten för 2017. Det märks nu när åtgärderna för 2017 har återrapporterats till trafik- och fastighetsnämnden

På nämndens sammanträde den 14 december 2017 återrapporterades de 38 åtagandena för 2017. Vi kunde konstatera att 9 var avklarade, 26 påbörjade och 3 inte ens påbörjade. Vi kan konstatera att resurserna inte varit tillräckliga alla år under planperioden, det är därför arbetet inte kommit längre än vad det gjort. En annan del av ärendet var beslut om åtgärder för 2018., nu har extra ekonomiska resurser tillförts för att ta ett större steg framåt. Det återstår att se om det är tillräckligt för att klara av alla beslutade åtaganden.  

Vi går nu in i sista året i planperioden. Under 2018 ska en ny utvecklingsplan tas fram för att gälla under nästa mandatperiod. Beslut om denna kommer tas under 2018.

De grundläggande intentionerna och ambitionerna i planen för att utveckla parker och grönområden är mycket goda. Vi står bakom de fyra målområdena i planen. Utan tillräckliga ekonomiska och personella resurser så kan inte planen genomföras oavsett hur goda de är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar