onsdag 13 december 2017

Anförande vid kyrkofullmäktige i Sollentuna församlings avslutning den 24 november 2017

Den 24 november var det avslutning för mandatperioden 2013-2017 i Sollentuna Församlings kyrkofullmäktige. I samband med det gjorde min sista insats, åtminstone för denna mandatperiod, som ordförande i kyrkofullmäktige. Under middagen höll jag ett anförande som sammanfattade mandatperioden. I anförandet sa jag ungefär så här:

                                                          #

Fyra år går fort. I fyra år har vi tjänat vår församling. Levt var dag med Gud. Vi har utfört vår uppgift om att fatta beslut och ta ansvar för verksamheten. Utveckla och förvalta vårt arv från våra företrädare och föra det vidare till våra efterträdare. Nu går vi snart in i fyra nya år. En del blir kvar och några lämnar. Det här är en kväll i tacksamhetens och gemenskapens tecken. Tacksamhet för att vi kan säga att den här middagen är församlingens tack till oss för insatsen vi gör. Gemenskap för att vi en sista gång, i vår nuvarande roll, får dela gemensamheten vid en måltid. Ett stort tack till alla fullmäktiges ledamöter och ersättare och övriga förtroendevalda och övriga inbjudna för era insatser under den gångna mandatperioden för vår demokratiska folkkyrka.

Kyrkofullmäktige är i grunden ett beslutskompani. Att fatta beslut är fullmäktiges huvudsakligauppgift. I fyra år har vi fattat ett betydande antal beslut. Jag har roat mig med att gå igenom alla protokoll från den här mandatperioden. Det första ordinarie sammanträdet i gick för övrigt i skiftets tecken, minns ni det. Det var det första sammanträdet som nuvarande kyrkoherden deltog och det sista den förre var med. Ett stort tack till Lasse för ett gott samarbete under mandatperioden.
 
Det avgående kyrkofullmäktige (Bild från www.svenskakyrkan.se/sollentuna)
En del av besluten återkommer år för år, årsredovisning och budget är de mest uppenbara. Därtill har det fattats ett antal andra beslut. Ett ärende som återkommit många gånger på dagordningen är askgravplats vid S:t Eriks kyrka. Den första gången ärendet stod på dagordningen var i februari 2015 och sedan på dagordningen ytterligare ett antal sammanträden fram till november 2017 då fullmäktige antecknad till protokollet att den blev dyrare än budgeterat.

Några andra ärenden som vi har beslutat om har varit oljepanna till Silverdals krematoriet, upphandling av revisorer, vi har ändrat stadgar för Brit af Klerckers ungdomsfond, investering av mixerbord i Turebergskyrkan, inköp/leasing av bil till administrativa enheten,

Två motioner har lämnats in och behandlats. Det är alltså inte så vanligt med motionerande. En vart annat år i snitt.  Den första lämnades av BA i november 2015 om ett nytt avtal för Garnisonskyrkogården i Silverdal, ett år senare bifölls den.  Den andra lämnade Posk in Maj 2016 om huvudmannaskapet för begravningsverksamheten i Sollentuna, ett år senare avslogs den för övrigt  med ordförandens utslagsröst.

I maj 2015 blev församlingen med Gud var dag eller var det tvärtom. Genom att vi antog vår nya församlingsinstruktion. Jag ska stanna till lite här. Församlingsinstruktionen och den bilaga som handlade om begravningsverksamheten har varit levande styrdokument om hur vi ska nå var dag med Gud. Redan nu efter 2,5 år kan vi pricka av ett antal punkter som avklarade och andra påbörjade. Det handlar bl a om avklarad miljödiplomering, påbörjade arbete arbeten med närvaro i Väsjöområdet, samarbete kring vård- och omsorgsboende, För begravningsverksamheten handlar det t ex om askgravplatsen vid S:t Erik och muslimska gravkvarter.

Vi har varit tre i presidiet under mandatperioden. Förutom jag Lars Larsson och Birgitta Sturesson. Vi har haft ett bra samarbete och vi har träffats inför i princip alla fullmäktigemöten och gått igenom dagordningen och en del annat. Vi tog i början av mandatperioden initiativ till vissa förändringar i arbetsformerna för fullmäktige, vilket bl a gav värddistrikten möjlighet att presentera sig för fullmäktige. Stort tack till Lars och Birgitta för ett gott samarbete.

För att ett fullmäktige ska fungera krävs mer än ett presidium. Det är två personer till som varit med i presidiet i praktiken. Det är naturligtvis vår sekreterare LG Björkelid som rakt igenom skrivit informativa och välformulerade protokoll. Sist, men kanske viktigast av oss alla för att fullmäktigemötena ska fungera då hon ser till att lokal bokas, ledamöter kallas och allt annat praktiskt för att mötet ska fungera. Utan det arbete Rose-Marie Ramqvist lagt ner hade inte allt fungerat så bra som det gjort. Det gäller vid kyrkofullmäktiges sammanträde som vid dagens fest. Stort tack till Rose-Marie och LG för ert arbete och ett gott samarbete under mandatperioden.


Avslutningsvis önskar vi er en fortsatt trevlig kväll och låt oss fortsätta leva var dag med Gud.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar