onsdag 22 november 2017

Problematiskt med att sitta på dubbla stolar!

Vid det senaste årsskiftet bildade Sollentuna kommun för andra gången ett Koncernbolag, denna gång kallat Sollentuna Stadshus AB. Styrelsens i bolaget ser i stort sett ut som kommunstyrelsens arbetsutskott. Denna personunion var diskuterad i samband med bildandet av bolaget, men under senare tid har denna diskussion fått aktualitet.

Under kommunfullmäktigedebatten i december 2016 sa jag följande:

“Majoritetens tanke är koncernstyrelsen ska bestå av samma personer som kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta blir väldigt märkligt då koncernbolaget ska ha ägardialog med kommunstyrelsen. Det skickar fel signaler när bolagsstyrelsen blir samma personer i mångt och mycket som ska utöva styrning över dem.

Personligen tycker jag att det inte känns som det är rätt, när en person sitter i ett organ som ska ha uppsikt över ett bolag där samma person är styrelsemedlem i. Det handlar om relationen kommunstyrelse-koncernbolag och koncernbolag-dotterbolag. Tittar man på vallistan så finns det personer som ska sitta i alla tre led. Hur kan då korrekt uppsikt garanteras?”

Under senaste kommunfullmäktige fick frågan om att sitta på dubbla stolar aktualitet. Denna gång handlar det om till och med om att sitta på trippla stolar. Ett av kommunalråden sitter nämligen på tre stolar som ordförande i vård- och omsorgsnämnden, vice ordförande i kommunstyrelsen inklusive dess arbetsutskott samt vice ordförande i Sollentuna Stadshus AB.

När allt flyter lugnt så är det normalt inga problem överhängande med att sitta på flera på stolar. Det är när det blåser upp som problemen visar sig. Orsaken till att det blåser är två, nämligen att det råder ekonomisk kris i vård- och omsorgsnämnden och att Sollentuna är unika i Sverige med att ha lagt den kommunala utföraren i ett kommunalt bolag.

Det som skett är att vård- och omsorgsnämnden dragit på sig ett stort underskott som uppdagades under våren 2016 och sedan lett till omfattande sparpaket som tagit sitt uttryck i bl a sänkta ersättningar till utförarna. Det må så vara. I detta fall är det inte sparpaketen som är problemet. Problemet ligger i att den förtroendevalde som har det yttersta ansvaret för sparpaketen, också sitter med i koncernstyrelsen och får hantera effekterna av sina egna sparpaket genom hantering av AB Soloms underskott. Det är inte osannolikt att koncernstyrelsen får bevilja AB Soloms någon form av aktieägartillskott beroende på de beslut hon tagit initiativ till sittande på en annan stol. Det blir problematiskt när hon tar med ena handen och ger med den andra.

Frågan om dubbla stolar kom naturligtvis upp på novemberfullmäktige, men hon gled som väntat på svaret och ville inte erkänna att det var ett problem. Det är ett problem och det är ett problem som kan komma att bli ännu mer påtagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar