måndag 20 november 2017

Hyvling är ett politiskt ansvar!

I februari i år fattade den moderatledda i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna beslut om att sänka ersättningsnivåerna till LSS-boenden. Beslutet trädde i kraft från den 1 september i år. Jag har skrivit om det tidigare flera gånger och debatterat om det i kommunfullmäktige. Då har jag till största delen koncentrerat mig på beslutsunderlaget. Det finns flera grupper människor som drabbas av beslutet, det handlar både om de som får ta del av omsorgen och de som ger omsorgen.

Mitt i sommaren 2017 fick runt 100 anställda i AB Solom ta ställning vad de väljer mellan sänkt arbetstid och sänkt lön eller att förlora sitt jobb. Ett tydligt fall av det som brukar kallas hyvling. Kommunal försökte stoppa hyvlingen, men förhandlingen slutade i oenighet.

LO beskriver på sin hemsida hur hyvling går till så här:
“Tänk dig att du jobbar heltid. Det är mycket att göra, men du och kollegorna kämpar på. En dag fattar din arbetsgivare beslutet att skära ner. I stället för att följa lagen om anställningsskydd och säga upp en person enligt turordningslista tar arbetsgivaren bort timmar från allas scheman. Din heltid blir deltid. Du får lägre lön. Din pension påverkas. Du tvingas plötsligt att slåss om extra timmar för att få ekonomin att gå ihop. Om du hade blivit uppsagd hade du haft lön under uppsägningstiden och rätt till a-kassa. Nu förväntas du bara gilla läget

Kommunstyrelsens moderata ordförande gör dock en annan tolkning. I ett interpellationssvar skriver han så här:
“Jag ställer mig frågande till användandet av ordet hyvling. Hänvisar interpellanten till handlingen att se över bemanningen för att säkerställa att den verkligen görs utifrån de boendes behov sett över dygnet och utifrån befintliga biståndsbeslut? Tanken är att de medarbetare på LSS-boenden som fått sina tjänstgöringsgrader sänkta kommer att få möjlighet att arbeta upp mot heltid genom att anmäla sitt intresse att arbeta inom AB SOLOMs bemanningscenter. Anställda inom övriga verksamheter som idag arbetar deltid och har önskemål om att öka sin sysselsättningsgrad kommer att erbjudas möjlighet att arbeta upp mot heltid. Tanken är att bemanningscentret ska anställa och hantera alla AB SOLOM.”

Han hävdar alltså att genom de drabbade kommer erbjudas möjlighet att ta timmar i ett bemanningscentra så handlar det inte om hyvling. Kommunala skyddsombud säger i en intervju i Kommunalarbetaren att: “Samtidigt som tjänsterna bantades lyfte arbetsgivaren fram möjligheterna att jobba extra. På ett boende har arbetspass som tidigare var vaken natt blivit jourpass. De långa jourpassen gör att det är svårt att jobba extra utan att bryta mot arbetstidslagen. Medlemmarna känner sig låsta”

En annan åsikt som företrädare för den moderatledda majoriteten framfört återkommande är att personalen ska vara på LSS-boenden när de boende är det, d v s mindre bemanning när de boende är på sin dagliga verksamhet. Kommunal hade också farhågor fanns för att arbetsmiljön skulle bli sämre. Enligt huvudskyddsombudet har den också blivit det: “Det är tyngre att jobba, man hinner inte göra allt som de boende förväntar sig. Det är mer stressigt, man hinner inte ta raster. Överlappningstiden för rapporter har kortats. Enligt Kommunal upplever medlemmar att rapporterna därför blivit sämre“

Det här inlägget handlar om AB Solom. Där har vi insyn eftersom att det är ett kommunalt bolag. Hur privata bolag hanterat och kommer att hantera dessa besparingar är mer oklart.

En besparing ska kallas en besparing. Om inte en sådan här kraftig minskning av de pengar som avsätts till LSS-boenden medför en försämring för boende och personal vore det konstigt. I så fall har något varit fel tidigare. AB Solom är ett kommunalt bolag och styrs politiskt utifrån de beslut om ersättning, avtal, budget och ägardirektiv som alla är fattade politiskt i Sollentuna kommun, oavsett om det är AB Solom eller hos någon annan utförare. Ansvaret för personalpolitiken i ett kommunalt bolag ligger också kommunalt förtroendevalda. Ansvaret ligger därmed i knät på den moderata kommunledningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar