söndag 12 november 2017

Dags för interpellationsdebatt om besparingar inom LSS

Till kommunfullmäktige den 16 november har jag, tillsammans med min partikamrat Julia Mäkitalo-Blent, ställt en interpellation till vård- och omsorgsnämndens ordförande angående de besparingar som den moderatledda majoriteten i vård- och omsorgsnämnden genomfört inom LSS.

På kommunfullmäktiges sammanträde kommer också en interpellation av mina partikamrater Gunilla Hultman och Richard Meyer till kommunstyrelsens ordförande om effekterna för personalen inom verksamheten att debatteras.

Inför kommunfullmäktige kommer också Kommunal att ordna en demonstration utanför Turebergshuset med anledning av besparingarna. 


"Interpellation till vård- och omsorgsnämndens ordförande angående besparingar inom LSS

Under våren 2017 beslutade vård- och omsorgsnämnden om förändringar i ersättningen inom LSS. Vi börjar nu kunna se konsekvenserna av detta beslut. Vi har kunnat se i t ex lokalpressen om effekterna av detta beslut. Genom att AB Solom för att möta besparingen beslutat att ”hyvla” ner tjänstgöringsgraden för ungefär en fjärdedel av bolagets anställda inom LSS-verksamhet.

Det tjänsteutlåtandet, som nämnden hade vid sitt beslut, grundar sitt resonemang på jämförelse med ett antal andra kommuner. Det urval av kommunen som redovisas visar att Sollentuna har den näst högsta kostnaden för verksamheten av de uppräknade kommunerna. Det framgår inte i tjänsteutlåtandet hur urvalet av kommuner gjorts. De kommuner som Sollentuna nu jämförs med skiljer sig från de i andra jämförelser, genom att här finns kommuner i andra delar av landet med. I andra jämförelser jämför sig Sollentuna oftast med andra kommuner i Stockholms län samt förortskommuner i andra delar av landet.
Sedan ”hyvlingen” av tjänstgöringsgraden för personalen började verkställas i somras har kontaktats av oroliga anhöriga och drabbad personal som undrar hur detta ska påverka det dagliga livet för de berörda brukarna.


Mot bakgrund av ovanstående frågar jag vård- och omsorgsnämndens ordförande:

·         Hur har urvalet skett av kommuner och varför avviker de mot de kommuner vi jämför oss med i andra fall, d v s kommuner i Stockholms län eller andra förortskommuner?
·         Har det skett någon jämförelse av kvaliteten på verksamheten i de anförda kommunerna jämfört med Sollentuna?
·         Anser Ni att en sänkning av tjänstgöringstiden för personalen är en lämplig metod för att sänka kostnaderna?
·         Hur kommer vård- och omsorgsnämnden följa upp kvaliteten på boenden och konsekvenser för brukarna efter besparingarna fått genomslag?"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar