torsdag 3 november 2016

Sollentuna kommun måste bli bättre på demensfrågor!

Nyligen var det den 21 års årsdagen av min mormors död. Mormor var i grunden en stark och engagerad kvinna som redan från barndomen i en statarfamilj var van med utmaningar för att få livet att gå ihop. Under sitt sista decennium i livet gled hon in i demens steg för steg.

Demens är en ohygglig sjukdom. Smärtsam att uppleva för både den som drabbas och för deras omgivning. Om man upplevt att se människor i sin närhet förändras och brytas ner förstår man det. Dementa behöver ha kontinuitet och struktur i omsorgen. Kommunen behöver förbättra sitt arbete kring detta.

För ett år sedan skrev jag en motion till kommunfullmäktige, tillsammans med min partikamrat
Gunilla Hultman, där vi föreslog att all personal som möter målgruppen dementa ska få
utbildning i demens, att ett särskilt demensteam inrättas  samt att kunskap om demens och
omhändertagande ingår som ett av kriterierna i vårdvalsprocessen. Denna motion kommer att
behandlas på kommunfullmäktige i november och den moderatledda majoriteten vill avslå
motionen.

När vi pratar med anställda så får vi höra att de inte fått inte får kontinuerlig kompetensutveckling. När vi pratar med anhöriga får vi höra att de inte alltid upplever att personalen har kompetens för att möta de dementas behov.

När man läser beslutsunderlaget blir det uppenbart. Den moderatledda majoriteten har valt ett  styrsystem för Sollentunas äldreomsorg som gör det lätt för den politiska ledningen att smita undan ansvar. Kommunen har ett styrsystem för äldreomsorgen där all verksamhet är utlagd på privata vårdbolag eller på ett kommunalt vårdbolag. I majoritetens värld är inte kommunen ansvarig för att dementa får den vård de har rätt till, utan utförarna. Därför vill de inte garantera att personalen har utbildning i demens eller inrätta särskilda demensteam.

För oss Socialdemokrater är det självklart att kommunen ska vara mer aktiv. Det är naturligtvis inte förbjudet för att kommunen erbjuda utbildning för personalen eller formar ett demensteam så som vi föreslår i motionen. Det kan man göra och borde göra. Som politiskt förtroendevald har du ett ansvar mot Sollentunaborna och då håller det inte att skylla på att olika vårdbolag gör sitt jobb.

Det finns goda förebilder i vår närhet som vi kan studera och lära oss av. Upplands Bro anses som en av kommuner som jobbar bäst med demensfrågor. De jobbar med att skapa ett demensvänligt samhälle och med att fånga upp de som nyligen fått diagnosen demens. De erbjuder stödsamtal för de som drabbats, demenscaféer, stödgruppper m. m. Det övergripande syftet med insatserna är att man ska lära sig hantera situationen och få stöd att motverka vanliga bieffekter som depression och isolering. Inte minst handlar det om att dela erfarenheter med varandra så att man kan lära sig och leva ett så gott liv som möjligt trots allt.

Det är sådant Sollentuna kommun skulle kunna jobba mycket med, även om det finns äldreomsorgsbolag som utför verksamheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar