fredag 25 november 2016

Fullmäktigedebatt om otrygghet och oro på Sollentunas gator!

På kommunfullmäktiges sammanträde den 24 november hade jag en interpellationsdebatt med kommunstyrelsens ordförande om den senaste tidens oro på Sollentunas gator. I grunden var vi överens om att att vi aldrig kan acceptera att någon känner sig otrygg i Sollentuna. Vi hamnade däremot i en diskussion om bostadsrättsombildningens konsekvenser där han inte delade min uppfattning om att en konsekvens av ombildningen är att de bidrar till koncentrera grupper till färre delar av kommunen. Det är naturligt att en konsekvens av färre hyresrätter i färre delar av kommunen leder till koncentration.


I huvudanförandet sa jag ungefär följande:


Jag vill börja med att tacka kommunstyrelsens ordförande för svaret på min interpellation. Ett svar som visar att kommunen jobbar på ett brett och seriöst sätt runt problematiken.

Vi är många Sollentunabor som är förtvivlade över den senaste tidens oro på våra gator. Vi kan aldrig acceptera att det skjuts på gatorna i Sollentuna eller att någon bränner bilar.

Otrygghet är subjektivt, vi kan alla känna otrygghet i olika grad vid olika tillfällen. Det är det svåra med att hantera trygghet politiskt. Trygghetskänslan är helt enkelt subjektivt.

I svaret pekas också det beslut som togs i kommunstyrelsen förra veckan om effekter i Edsberg och Tureberg. Vi ser det som ett steg på väg. Vi är övertygade om att det krävs fler insatser. När oro och otrygghet uppstår krävs insatser såväl kort sikt som lång sikt. På kort handlar det främst om polisiära insatser och annat som snabbt kan skapa trygghet för Sollentunaborna. På längre sikt handlar det om generella insatser i välfärden, men också om riktade insatser mot speciella områden eller grupper.

Vi vill vara tydliga på om Kriminalitet ska bekämpas och lagbrott ska beivras och lagföras. Som kommun ska vi också bekämpa kriminalitetens orsaker och grunder.

Kommunen måste ta sitt ansvar för att skapa hopp och framtidsanda för alla som bor i Sollentuna. Grunden är en fungerande välfärdspolitik, med hög kvalitet i skola, vård och omsorg samt tillgång på bostäder.Ett första steg är att faktiskt helt enkelt att hålla vad man lovar. 

Tyvärr har vi flera exempel på att moderatmajoriteten inte gör det, utan sviker de som bor i olika delar av Sollentuna. Vi är medvetna att det finns unga Sollentunabor som lever i en upplevd hopplöshet, som nedärvts till dem från deras föräldrar som stått länge utanför arbetsmarknaden.

Vi kan inte heller bortse från att det råder stora klassklyftor i Sollentuna. Många Sollentunabor är högavlönade och bor i dyra bostäder. Samtidigt finns det grupper som lever i fattigdom och utsatthet. De omfattande ombildningarna av hyresrätter har bidragit till att koncentrera dessa grupper till färre delar av Sollentuna. Något som ytterligare kan förstärkas av majoritetens förslag till försäljning av 2000 hyresrätter.

Om man vill skapa en trygg kommun så måste man tänka på den aspekten i alla beslut man fattar. Jag har nämnt bostadsförsäljningarna som ett exempel.


Jag har noterat åtminstone två punkter i samband med att nämnderna nyligen antog verksamhetsplanerna. Det handlar dels om utbildnings- och  arbetsmarknadsnämnden satt ett lägre mål om sommarjobb för 2017 än utfallet 2016. Det andra exemplet är att trafik- och fastighetsnämnden inte har fått mer resurser för att höjs ambitionsnivån i skötsel av parker och utemiljöer. 

Vi Socialdemokrater kommer fortsätta att vara aktiva för att skapa ett tryggt Sollentuna genom att kontinuerligt lämna förslag som strävar efter detta.

1 kommentar: