torsdag 3 november 2016

2000 allmännyttiga hyresrätter säljs ut av den moderatledda majoriteten!

Den moderatledda majoriteten i Sollentuna vill sälja en tredjedel av Sollentunahem allmännyttiga lägenheter. De skäl som de anger för det är bl a för att kunna renovera och bygga nya skolor. De säger ska finansiera detta genom att sälja 2000 lägenheter till privata fastighetsägare.
För att göra paketet lite mer tilltalande så säger de också att Sollentunahem ska bygga 1500 nya hyresrätter. Det är naturligtvis bra att det byggs nya hyresrätter. Sollentunahem kommer dock bli ytterligare försvagat. Rimligen kommer det gå fortare sälja 2000 lägenheter än att bygga 1500 nya.
Den stora anledningen till att majoriteten gör det är inte att fler bostäder utanför att få finansiering till det omfattande investeringsbehovet som kommunen har i lokaler för skola, förskola, idrott m. m. Ett behov som utstått så väl utifrån eftersatt underhåll och att kommunen växt med över 10 000 invånare de senaste 10 åren.
Majoritetens beräkningar är att försäljningen beräknas ge kommunen runt två miljarder kronor. I sammanhanget är det relevant att tillägga att Sollentunahems egna kapital är runt 2 miljarder kr. Sollentunahem behöver därför inte sälja en enda lägenhet för att ha finansiell styrka att bygga nya hyresrätter. Orsaken till att bolaget inte byggt mer än cirka 50 nya lägenheter i snitt de senaste 10 åren är att hämta på annat ställe än i frågan om kapital.
Majoritetens förslag innebär också att två nya kommunala bolag kommer att byggas. Ett nytt koncernbolag och ett bolag för verksamhetsfastigheter. Sollentuna kommun hade ett koncernbolag som avskaffades 2012. Nu vill man alltså återskapa det. De här bolagen behövs för att uppnå syftet att flytta pengar inom koncernen. Genom bolagskonstruktionen så kan majoriteten komma över det kapital som finns i Sollentunahem, som ett resultat av tidigare fastighetsförsäljningar, och som kommunen idag inte kommer åt p g a att lagstiftningen begränsar vinstutdelningen från allmännyttiga bolag.
Majoritetens mål är att slippa höja kommunalskatten och att kommunen inte ska behöva ta några lån till investeringar. Genom denna affär så flyttar man över ansvar till en bolagskoncern med sämre insyn och större möjlighet att flytta runt pengar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar