söndag 13 november 2016

Att ge med ena handen och ta med den andra! Politik som inte hänger ihop!

I vår moderna politik handlar mycket om att kommunicera bort kriser och ”jobbiga frågor”. Det handlar helt enkelt om att man börjar prata om andra saker i hopp om att det kan skymma den jobbiga frågan. Ett vanligt inslag kan vara att man försöker påverka förtroendet för kritikerna eller på annat sätt villa bort korten. Oavsett vilken taktik du väljer så handlar det om att mottagaren ska få en bild av situationen som inte fokuserar på krisen eller den jobbiga frågan.

Det fungerar ofta att kommunicera bort en kris. Ett dåligt resultat i en skolranking går att möta med en annan skolranking där det gått bättre. Det finns dock lägen och situationer då det inte räcker med att kommunicera. Situationen är för allvarlig eller tragisk för att knepen inte ska fungera. Då handlar det om att skademinimera och ta tag i situationen.

I en politiskt förtroendevalds uppgift ligger att ta ansvar. Ansvar för dåtiden, nutiden och framtiden utifrån de förutsättningar som gäller. I nutid får vi hantera konsekvenserna av mindre lyckade beslut tidigare och samtidigt se till att vi lär av dem för framtiden.

I dag försöker tyvärr allt för många förtroendevalda kommunicera bort för många saker och tar inte tag i situationen och bidrar till verklig förbättring. Det gäller även händelser och situationer som är svåra om ens möjliga att kommunicera bort.

Här i Sollentuna har vi under senaste åren fått uppleva ett betydande antal bilbränder och skottlossningar som ökad otryggheten i samhället. Det är sådant som är svårt att kommunicera bort. Skotten har avfyrats. När man försöker skylla på polisen så biter det inte så bra. Det handlar om ofta om breda satsningar och omfattande politiskt arbete. Om man menar allvar med att skapa trygghet och minska brottslighet så är det viktigt att politiken hänger ihop och att man inte talar med kluven tunga.

Kommunstyrelsen behandlar den 14 november ett projektdirektiv för att skapa trygghet i Edsberg och Tureberg. Det innehåller flera bra förslag om bl a utemiljöer, fritidsgårdar och polisär närvaro. Det är inget fel på förslagen. Det som saknas är två saker dels en analys av orsakerna och dels att man fattar andra beslut som motverkar syftet i uppdraget. Det politiska agerandet från den moderatledda majoriteten hänger helt enkelt ihop.

Jag ger här tre exempel:

  •           Ett tak för antalet sommarjobb. Majoriteten drev i veckan igenom i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att ett tak på 500 sommarjobb under 2017. Det handlar om jobb som subventioneras av kommunen och sedan lottas ut till de sökande.
  •           Försäljning av 2000 hyresrätter ur Sollentunahems bestånd. En försäljning är fel väg att gå. Majoritetens säger att bolaget ska sälja för att kunna bygga nytt. Det är inte det handlar om. Sollentunahem har gott om kapital och har finansiell kraft att bygga. Skälet till att de inte byggt kan hittas i brist på politisk vilja. Ett Sollentunahem som under en period har runt 4000 lägenheter får svårare att klara sitt uppdrag. Försäljningarna kan också bidra till att skapa ytterligare misstro och otrygghet bland de boende.
  •           Ingen förstärkning av resurserna till skötsel av parker, utemiljöer och grönområden. I trafik- och fastighetsnämndens budget för 2017 finns inga ytterligare resurser för att förbättra skötseln av våra gemensamma ytor trots att det finns planer för detta framtaget.


De här tre exemplen kan bidra till att mer otrygghet skapas i Sollentuna trots att beslut tas för att öka tryggheten. Det är så det kan bli när politiken inte hänger ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar