fredag 25 november 2016

Fullmäktigedebatt om bildande av koncernbolag och utförsäljning av hyresrätter!

På kommunfullmäktige den 24 november minoritetsåterremitterade oppositionen majoritetens förslag om att skapa bolagskoncern samt sälja ut 2000 lägenheter ur Sollentunahems bestånd.

Nedan följer mitt huvudinlägg i debatten om bolagisering:


Vi står i dag inför de kanske största enskilda beslutsärendena under den här mandatperioden. Fullmäktige ska besluta om att organisera om kommunens verksamhet, överföra fastigheter samt besluta om försäljning av Sollentunabors hem. Fullmäktige ska också besluta om att bygga nya bostäder. Det är ärenden som vi bör behandla med stort allvar och ordentlig eftertanke.

Varför står överhuvudtaget de här ärendena på ärendelistan? Grunden, som vi ser det, kan sammanfattas i tre punkter:

1)      Sollentuna kommun har skaffat sig ett ” investeringsberg” i miljardbelopp som måste hanteras. Investeringsbehoven har byggts upp genom en långsiktigt kraftig befolkningsökning, för låg investeringstakt under många år samt genom att fastigheter som byggdes för 40-50 år nu är antingen uttjänta, för små eller inte längre funktionella och därmed måste ersättas

2)      AB Sollentunahem har genom, inte minst genom majoritetens stimulans och vilja, sålt mer än tusen hyresrätter till bostadsrättsföreningar till bostadsrättsföreningar genom ombildningar. Bolaget har också sålt delar av beståndet till privat hyresrätt. Försäljningsintäkterna har gjort att AB Sollentunahem har samlat på sig ett eget kapital i storleksordning 2 miljarder kronor. Pengar som kommunen genom utdelningsbegränsningar kan komma åt.

3)      Den moderatledda majoriteten vill hålla en oförändrat låg kommunal skatt. Detta kombinerat med att kommunen i dag praktiken inte har någon låneskuld och att det finns en politisk vilja att hålla låneskulden så låg som möjligt.

Dessa tre punkter har lett fram till förslaget till den moderatledda majoritetens förslag till beslut.
  • Det de föreslår är att det bildas ett koncernbolag, fyra år efter att det förra avvecklades.
  • De föreslår bolagisering av kommunens verksamhetsfastigheter, något som utretts och förkastats två gånger tidigare 2003 och 2008.
·         Det nya verksamhetsfastighetsbolaget ska komma till genom en avancerad delning av AB Sollentunahem, en fission, i två delar i syfte att komma åt Sollentunahems pengar. I advokatfirmans rapport står det ” Kan ta tid och genomföra och vara relativt administrativt betungande”. I det här fallet ska tilläggas att lagen ändrats så att andra skatteregler kommer gälla om fissionen påbörjas efter årsskiftet.

Det huvudsakliga syftet med den här delen av bolagskonstruktionen är helt enkelt att flytta runt pengar i koncernen. Använda ackumulerade värden i Sollentunahem för att klara kommunens investeringsbehov. Genom detta kommer man också undan att betala statlig skatt genom att flyttande sker inom en koncern.


När man varit med ett tag i kommunpolitiken så lär man sig att vissa frågor återkommer och inte är så innovativa. I oktober 2002 presenterade det nybildade borgerliga styret (M, FP och C) sin politiska plattform. De föreslog försäljning av 1500 hyresrätter, bildade av koncernbolag samt bildande av ett bolag för verksamhetsfastigheter. Känns det bekant? Det enda som blev verkställt då var koncernbolagsbildningen.

Det går att tänka om den här gången också. Kommunen är rik och stora tillgångar. Det går att klara investeringsbehoven även utan att ägna sig åt bolagiseringar och pengaflyttande för att komma undan att betala skatt och för att komma åt det kapital som byggts upp i AB Sollentunahem. 



Avslutningsvis yrkar jag bifall till de yrkanden som Freddie Lundqvist tidigare anfört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar