tisdag 22 november 2016

Liknande förslag om Sollentunahem för 14 år sedan!


När man varit med ett tag i kommunpolitiken så lär man sig att vissa frågor återkommer och inte är inte i sig själv så Innovativt. Det gäller även det ärende som kommunfullmäktige ska behandla den 24 november om koncernbildning och försäljning av hyresrätter.

I oktober 2002 presenterade det då nybildade borgerliga styret (M, FP och C) sin politiska plattform. De föreslog då, för 14 år sedan bl a försäljning av 1500 hyresrätter ur Sollentunahems bestånd till privat fastighetsägare, bildade av ett koncernbolag samt skapande av ett bolag för verksamhetsfastigheter. Känns det bekant? Med 14 års mellanrum så föreslår alltså en moderatledd majoritet i Sollentuna i stort sätt samma sak. Det ska dock tilläggas att det enda som blev verkställt då var koncernbolagsbildningen.

Sollentuna kommun hade ett koncernbolag under ungefär åtta år fram tills det avvecklades för fyra år sedan. Koncernbolaget hade under den tiden flera olika strategier och styrelse storlek och till slut också med den personunion med KSAU som nu föreslås. Koncernbolaget hittade under den tiden någon långsiktig form och det fanns svårigheter också att hitta en effektiv relation till ägare och dotterbolag. Syftet blev till slut mest att flytta pengar.

Tredje gången gillt kan man ksndäske sägs vad gäller förslaget om att bolagisera kommunens verksamhetsfastigheter. Den moderatledda majoritetens intention 2002 ledde till fram till att frågan utreddes utan att det ledde till någon bolagisering. Några år senare, 2008, kom man tillbaka till frågan och lät återigen utreda frågan, även denna gång föraktades utredningen. När man nu till slut föreslår ett beslut så har majoriteten inte ens utrett frågan.

Varför blir det så här? Det finns naturligtvis felens tänkbara skäl till detta. Ett tänkbart skäl är en historielöshet som med naturlighet uppstår i en organisation när politiker och tjänstemänbyts ut. Ett annat skäl kan vara att finns vissa stsndardlösningar som externa konsulter föreslår, bl a för att det kanske inte finns så många alternativ som är lagligt och möjligt.

När det gäller frågan om att sälja hyresrätter till privat fastighetsägare så beslutades den på ett stormigt möte i februari 2003, men strax därpå bröt den regeringskris ut där sex oppositionspartier vår nära att kunna bilda en ny majoritet. Om detta kan  ni läsa mer i Den jubileumsbok som kommunen gav ut vid 150 års jubileet för några år sedan. Vem vet vad som händer nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar