fredag 28 oktober 2016

Det viktigaste är vad man kan bedömas till!

Under hösten har det pågått en debatt i Sollentuna om den moderatledda majoritetens snävare riktlinjer för tid inom hemtjänsten. Det var PRO tillsammans med övriga pensionärsorganisationer som förde fem frågan i ljuset till de breda lagren av Sollentunabor.

Den moderatledda majoriteten beslutade i maj att förändra riktlinjerna för hemtjänsten i syfte att minska kostnaderna för att möta ett ökande underskott. De förändrade riktlinjerna har gjort t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar.

I den här frågan upprepar den moderatledda majoriteten konsekvent mantrat ”Individuell prövning avgör insats”. Det är ju bra att kommunen gör en individuell bedömning, för annars skulle man bryta mot lagen. Enligt Socialtjänstlagen ska alltid individuell bedömning ske. Det som är mer intressant är vad man kan bedömas till. Nu när vård- och omsorgsnämnden beslutat att inskränka tiden för olika aktiviteter så försämras i praktiken den hemtjänst som beviljas. På sikt kommer omvårdnaden att försämras och drabba enskilda.

När man lyssnar på företrädare för den moderatledda majoriteten så får man intrycket att det i det närmaste handlar om en teknisk operation, inte om att försämrar för Sollentunabor i behov av hemtjänst. Det handlar om livsvillkoren för människor av kött och blod.

Vi Socialdemokrater anser att det fel väg att gå.  Mina partikamrater i vård- och omsorgsnämnden har konsekvent agerat emot försämringarna för den enskilde.Om man har behov av hemtjänst ska man få det utifrån de behov den enskilde har. I vårt Socialdemokratiska  budgetförslag för kommunen 2017 har vi avsatt pengar för detta. Vi kommer fortsätta kämpa för en vård och omsorg att vara stolt över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar