måndag 10 oktober 2016

Vi kan aldrig acceptera bilbränder och skottlossning!

Det var samma kväll som Svenska fotbollslandslaget åkt på ytterligare en uddamålsförlust och därmed var utslaget ur fotbolls EM i Frankrike. Någon timme senare hördes en smäll, sedan en till och ytterligare en. Var det någon som sköt? Eller? Efter en stund förstår vi att det brinner bilar mitt i Edsberg. Snart kommer brandbilar och börjar pumpa vatten. Den juninatten somnar jag till slut in till ljudet av brandbilar som sprutar vatten mot brinnande bilar mindre än 100 meter från sovrumsfönstret.

Dagen efter kan man konstatera att det står fyra helt eller delvis utbrända bilar på Ribbings väg. Under de kommande dagarna följde fler bilbränder på olika platser i Edsberg, innan det klingade av. Det kom att bli ytterligare en natt till då jag somnade in ljudet av brandbilar som sprutar vatten. Från den natten minns jag också den mansröst som skrek ut sin frustration med pyromanerna ”Fattar ni vad ni gör?”

Det var inte bara Edsberg i kommunen som drabbades av bilbränder och andra händelser. Under sommaren var det också skottlossning i Tureberg, glaskrossning vid skolor och annat sattyg. 


Vi är många Sollentunabor som är förtvivlade över den senaste tidens oro på våra gator. Vi kan aldrig acceptera att det skjuts på gatorna i Sollentuna eller att någon bränner våra bilar. Kommunledningen har gjort ett bra jobb för att sätta press på ökad polisiär närvaro,  men det räcker inte. Det krävs mer.

När oro och otrygghet uppstår krävs insatser såväl kort sikt som lång sikt. På kort handlar det främst om polisiära insatser och annat som snabbt kan skapa trygghet för Sollentunaborna. På längre sikt handlar det om generella insatser i välfärden, men också om riktade insatser mot speciella områden eller grupper.

Det finns stora klassklyftor i Sollentuna. Många Sollentunabor är högavlönade och bor i dyra bostäder. Samtidigt finns det grupper som lever i fattigdom och utsatthet. De omfattande ombildningarna av hyresrätter har bidragit  till att koncentrera dessa grupper till färre delar av Sollentuna. Vi är medvetna att det finns unga Sollentunabor som lever i en upplevd hopplöshet, som nedärvts till dem från deras föräldrar som stått länge utanför arbetsmarknaden.

Ett första steg är att faktiskt hålla vad man lovar. Tyvärr har vi flera exempel på att moderatmajoriteten inte gör det, utan sviker de som bor där. Vid ett flertal tillfällen har Moderatmajoriteten lovat en upprustning av Malmparken i retoriken, men inte avsett några resurser. Bänkar som går sönder lagas inte och buskar som kräver underhåll ansas inte. Allt detta beror på att moderatmajoriteten inte avsätter tillräckligt med resurser för drift och underhåll . Ett annat exempel är anläggande av konstgräs på fotbollsplanen vid Sollentuna International School. En enkel åtgärd som vi har krävt flera år och där kommunen för över ett halvår sedan gick ut och lovade konstgräs. Än så länge har dock inget hänt.

Nu kräver vi att moderatmajoriteten slutar att svika Turebergarna och Edsbergarna. Hittar ni inga pengar i er egen budget får ni gärna kopiera den Socialdemokratiska budgeten. I vår budget finns satsningar på t ex nya fotbollsplaner, bättre skötsel av utemiljöer samt inte minst på ökad kvalitet i välfärden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar