fredag 14 oktober 2016

Tillkrånglat system för att hyra ut skollokaler till föreningslivet fungerar inte!

På kommunfullmäktige den 13 oktober debatterade jag åter frågan om uthyrning av skollokaler till föreningslivet. Nu handlade det om en utvärdering av den försöksverksamhet som varit i drift sedan 2014.  Det här är en fråga som jag debatterat många gånger genom åren. Resultatet nu blir att det det styrda systemet luckras upp och skolorna ges mer frihet att hyra ut.

I debatten sa jag följande:

Föreningslivet är en grundpelare som det svenska samhället vilar på. Du kan kalla det folkrörelser eller civil samhälle. Oavsett vad vi kallar den så är Innebörden är i praktiken den samma.

Det som detta ärende handlar om är föreningslivets möjligheter att verka i Sollentuna framöver. Alla vi som är aktiva i föreningar av olika typer vet att lokalfrågan är central. En plats för att bedriva sin verksamhet. Olika föreningar har olika behov, men gemensamt är att de har någonstans att vara.

Om man ser på utvecklingen i Sollentuna på senare år så finns det färre lokaler att hyra. Hyresgästlokaler, föreningslokaler osv byggs om till annat. I nya bostadsområden byggs inga föreningslokaler. Genom åren har vittnesmålen om lokalproblem varit många.

Detta samtidigt som kommunen äger flera 100 0000 kvadratmeter lokaler runt om i kommunen i form av förskolor, skolor mm som inte disponeras optimalt. Det är det handlar om. En rationell tanke om att slå två flugor i en smäll. Använda lokaler även på en tid då de annars står tomma och samtidigt hjälpa föreningslivet att hitta lokaler för att bedriva verksamhet.

När beslut togs om den försöksverksamhet som nu utvärderas inledde jag så här i debatten i mars 2014:

Äntligen. Förhoppningsvis.

”….”  Det finns politiska frågor som aldrig tycks ta slut. Så länge jag har varit politisk aktiv har vi Socialdemokrater drivit den här frågan. Ofta har det retoriskt funnit samförstånd runt den, men ändå har inget hänt. Trots detta har det varit en evig fråga som aldrig tagit sig framåt.”

Vi har nu fått en utvärdering över utfallet över försöket att hyra ut till föreningslivet på kvällar och helger. Utvärderingen visar att det systemet som den moderatledda majoriteten valde att införa inte fungerade fullt ut.

Vi hade synpunkter på konstruktionen av systemet redan när den infördes. Våra farhågor om att systemet var lite för tillkrånglat och byråkratiserat visade sig tyvärr vara befogade. Efterfrågan har inte varit så stor som vi hoppats. Det kan delvis kopplas till att det inte varit så känt och till att det inte varit helt enkelt att hantera varken för skolor eller de som vill hyra.


Vår förhoppning nu är att kommunen förenklar systemet och möjliggör för mer nyttjande av skollokalerna även på kvällar och helger. Det är den vägen som är den rimliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar