torsdag 13 oktober 2016

Kommunfullmäktigedebatt om Sveriges bästa skolkommun utifrån lärarförbundets ranking

På kommunfullmäktige den 13 oktober hade jag en frågedebatt mot barn- och ungdomsnämndens moderata ordförande om lärarförbundets ranking som Sveriges bästa skolkommun. Jag fick inte så många svar. Lösa formuleringar och att det var fel på undersökningen.

Mina inlägg i debatten såg ut så här i sammandrag:

Lärarförbundet har sedan tiotalet år tillbaka gjort en ranking som de kallar Sveriges bästa skolkommun. Det är en bred ranking som rangordnar Sveriges 290 kommuner ur ett antal relevanta faktorer. Man kan säga att undersökningen ger en bred bild över läget i kommuners skolor.

Hur gick det då för Sollentuna kategori för kategori:

Resurser                                                    27 plats  upp 54 platser
Utbildade lärare                                        268 plats ner 1 plats
Lärartäthet                                                250 plats ner 12 platser
Friska lärare                                              243 plats ner 59 platser
Lön                                                           2 plats oförändrat
Avtalspart                                                 246 plats ner 66 platser
Andel förskola                                         222 plats ner 104 platser
Meritvärde                                               8 plats ner 5 platser
Likvärdesjusterad merit                           20 plats ner 14 platser
Andel G                                                   15 plats ner 5 platser
Likvärdesjusterad andel G                     102 plats ner 42 platser
Gymnasieutb inom 3 år                         197 platser ner 20 platser
Högskolebehörighet                              7 plats upp 20 platser

På helheten 142 plats ner 75 platser mot förra året. Sammanfattningsvis förbättrar sig Sollentuna i två kategorier och ligger still i en. Alltså ner i 10 kategorier.

Vi kan konstatera att Sollentuna har goda resultat i skolan. Det visar också de senaste meritvärdessiffrorna. Det är naturligtvis bra att Sollentuna når sina högsta värden någonsin.  Även om det också pågår en ständig diskussion om betygsinflation. Att betygen stiger mer än vad eleverna egentligen lärt sig. Det är en annan diskussion.

Det finns andra delar i rankingen som behöver diskuteras inte minst friska lärare, lärartäthet och andelen utbildade lärare. Sätter man det i relation till placeringarna vad gäller resurser och löner så kan man få en intressant bild att diskutera. Höga meritvärden, jämförbart stora resurser, höga lärarlöner samtidigt som många lärare är sjukskrivna, låg andel utbildning och låg lärartäthet.

Vi kan se oroande signaler som kan kopplas till det. VI har i lokalpressen under senaste veckorna kunnat läsa om att skolledare och lärare lämnar Sollentuna i en strid ström. I en annan artikel vittnar Lärarförbundet om att lärare lockas till andra kommuner med bättre löner.

Det är mycket att göra. Det som hade varit fel väg är att sätta sig ner och förnöjt titta på tillståndet. Det krävs en ordentlig analys och säkerligen åtgärder om Sollentuna ska målet som Sveriges bästa skolkommun. Ett mål som det råder stor samstämmighet om.


I en intervju har du sagt att Lärarförbundet är en fackförening som driver politik. Det är vanligt att intresseorganisationer, fackföreningar och andra organisationer bedriver opinionsbildning inom sitt område. Nu senast jublade kommunledningen över en andra plats i en annan organisationsranking. Svensk Näringslivs ranking över företagsvänliga kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar